Huisartsen in actie tegen bezuinigingen

Huisartsen komen op 6 oktober in actie tegen door het kabinet aangekondigde bezuinigingsmaatregelen. Dat laat de Landelijke Huisartsen Vereniging weten. Volgens de huisartsen lijdt de zorg voor patiënten onder de bezuinigingen. Dit meldt persbureau Novum.

De Tweede Kamer stemde drie weken geleden in met de bezuinigingsplannen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Huisartsen krijgen lagere vergoedingen per behandeling. In totaal wil ze 132 miljoen euro op huisartsenzorg bezuinigen.

Eerder zei LHV-voorzitter Steven van Eijck het op de website van LVH als volgt:

“De minister wil zorg dicht in de buurt van de patiënt maar draait die ontwikkeling tegelijkertijd zelf de nek om. Zij investeert in een groei van de ziekenhuiszorg met 5,3 procent en laat tegelijkertijd de huisartsenzorg krimpen met 10 procent. Zorg in de buurt vraagt extra investeringen maar het bezuinigingsbeleid van de minister maakt dat op dit moment onverantwoord.”

De tienduizend leden van de LHV besloten onlangs al dat doktersassistenten en ondersteunend personeel van huisartsenpraktijken voorlopig geen extra opleiding krijgen. Ook komen er geen extra medewerkers bij.

    • Peter van der Ploeg