Het blijft Moskeeplein, ondanks de koophuizen

Tegenstanders vrezen dat de naam een negatief effect heeft op de verkoopbaarheid van appartementen.

Utrecht heeft een einde gemaakt aan de ophef over de naam van het plein bij de nieuwe ULU-moskee: het Moskeeplein. Projectontwikkelaar Bouwfonds had liever een andere naam gezien, maar het college besloot anders.

Bouwfonds wilde een „meer creatieve” naam. De ontwikkelaar bouwt naast de ULU-moskee een appartementencomplex. Directeur Midden-Nederland Patrick Joosten: „We hadden liever het multiculturele aspect van de wijk Lombok beter benadrukt met een naam als Marrakechplein of Casablancaplein. Dat hebben we voorgesteld.”

Het Utrechtse college van B en W noemt de veronderstelling dat de naam Moskeeplein een negatief effect zou hebben op de verkoopbaarheid van de appartementen „arbitrair”. Bovendien, zo stelt het college, zouden de alternatieve straatnamen „qua vindbaarheid problemen opleveren voor de hulpdiensten”. Daarnaast is de naam Moskeeplein zeer geschikt vanwege het „grote aantal in deze wijk wonende nieuwe Nederlanders”.

Bewoners in de wijk hebben enthousiast gereageerd op het besluit, evenals de Ontwikkelgroep Lombok Centraal. Het plein wordt de eerste Nederlandse straat die het woord ‘moskee’ in de naam draagt. In Rotterdam is al wel het Mevlanaplein, voor de Mevlanamoskee. Daar staan geen woningen. Er zijn twaalf Nederlandse straten met ‘synagoge’ in de naam. Bovendien kent Utrecht sinds 1967 een Minaretdreef. In Haarlem is een Minaretstraat, en in Hoofddorp en Middelburg een straat die simpelweg Minaret heet. Het Utrechtse Moskeeplein staat al als mogelijk adres geregistreerd sinds 18 juni 2010. (NRC)