Gesink lost op Tourmalet uit peloton met favorieten

Gesink moest vanmiddag vlak na het begin van de beklimming van de Tourmalet lossen uit de groep met favorieten. Foto screenshot NOS

De kansen van Robert Gesink op de overwinning in de Tour de France zijn verkeken. De Nederlandse klassementsrenner moest vanmiddag tijdens de beklimming van de beroemde Tourmalet al vroeg lossen uit de groep met favorieten.

Gesink reed rond kwart over vier al zes minuten achter Tourfavorieten als Contador en Schleck en negen minuten achter de kopgroep. Dat de kopman van Rabobank zo vroeg op achterstand kwam te liggen heeft mogelijk te maken met zijn valpartij van vorige week.

De etappe van vandaag begon vanochtend in Cugnaux en eindigt later vanmiddag in Luz-Ardiden. De Tourmalet (wiki) is één van de meest befaamde cols in de Tour de France en heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 7,5 procent.

Bij de afdaling van een eerdere col in de etappe, La Hourquette d’Ancizan, ging een aantal renners, waaronder één van de koplopers Geraint Thomas en klassementsrenner Andreas Klöden, gevaarlijk onderuit. Het peloton daalde daarna voorzichtiger.

    • Pim van den Dool