Geheimzinnig akkoord over Duitse levering Leopardtanks

Duitse demonstranten protesteren tegen de tanklevering aan Saoedi-Arabië. Foto AFP / David Gannon

Duitsers zijn niet alleen goed in het maken van auto’s, maar ook in het maken van tanks. En dat ligt gevoelig. Zeker nu de Europese marktleider op dit gebied, Krauss-Maffie-Wegmann op het punt staat om voor 1,7 miljard euro 200 Leopardtanks aan Saoedi-Arabië te leveren.

De oppositie in de Bondsdag heeft kritiek op de mogelijke levering van de tanks aan Saoedi-Arabië. Een land dat volgens de Groenen “niet bepaald een loepzuivere democratie” is. Daar komt bij dat er maar weinig bekend is over de op handen zijnde levering.

In NRC Handelsblad schrijft correspondent Joost van der Vaart vanuit Berlijn hierover:

“De Duitse politiek kent weinig echte geheimen, maar wat er precies in de zogeheten Bundessicherheitsrat besloten wordt, is slechts bekend aan een uitgelezen groep parlementariërs onder voorzitterschap van bondskanselier Merkel.”

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle stelt onomwonden dat de Duitse buitenlandse politiek bij wapenleveranties “ook de belangen van onze bondgenoten in acht neemt” en daarom soms moet samenwerken met partners “die niet voldoen aan onze normen van democratie”.

Rol van Israël beslissend

Daardoor komt de vraag aan de orde wat de rol van Israël is, een bondgenoot van Duitsland in het Midden-Oosten. In het verleden was Israël tegenstander van de Leopardlevering, maar nu lijkt de regering te zwijgen en in te stemmen. Van der Vaart legt uit waarom:

“De zware wapens voor Saoedi-Arabië kunnen dienen als mogelijke afschrikking voor de gezamenlijke vijand Iran, zo is de redenering. Als Israël zijn stem had laten horen en zich tegen Duitsland had gekeerd, was de deal afgeketst.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het hele stuk over de Duitse wapenlevering. Of lees het artikel vanaf 16.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)

De tanks die Duitsland wil leveren zijn van een van de modernste tanks op de markt: de Leopard 2a7+. Volgens het reclamefilmpje van Krauss-Maffie-Wegmann kan geen enkel leger zonder.

“Asymmetrical threats from terrorist groups, IEDs or individuals have created a dangerous environment in the deployment theatres. With the LEOPARD 2A7+, Krauss-Maffei Wegmann provides the adequate solution and enables armoured forces to fulfil their objectives effectively and safely.”