Gaddafi roept Libiërs op Misrata en Benghazi te ‘bevrijden’

Moammar Gaddafi op archiefbeeld. Foto AP / Pier Paolo Cito

De tijd is gekomen om de inwoners van de Libische steden Misrata en Benghazi te “bevrijden” van het bestuur van de opstandelingen. Dat heeft de Libische leider Gaddafi vanavond in een boodschap aan zijn aanhangers in Tripoli laten weten.

Gaddafi zegt in de boodschap, die werd voorgelezen op een plek in het oosten van Tripoli waar zijn aanhangers zich verzameld hadden, dat “het uur van de strijd is gekomen”. Het Libische volk is volgens de dictator sterker dan de opstandelingen, die hij “verraders” noemde. “Wij zijn hier en we zullen in dit land blijven. Ik zal tot de laatste druppel bloed naast mijn volk blijven staan”, aldus Gaddafi.

De Libische leider zei in de boodschap zeker te weten dat de opstandelingen en NAVO-landen zullen worden verslagen omdat zij een “onrechtvaardige oorlog” zouden voeren. Hij haalde ook hard uit naar de Franse president Sarkozy, een van de aanjagers van het militaire ingrijpen in Libië. Gaddafi noemde Sarkozy een oorlogsmisdadiger en een “geestelijk gestoorde” die de geschiedenis van de Franse natie “ontsiert”.

Rusland: Gaddafi heeft zelfmoordplan als opstandelingen Tripoli veroveren

Een Russische gezant zei vandaag in de krant Izvestia dat het regime van Gaddafi een zelfmoordplan heeft indien de opstandelingen erin slagen om hoofdstad Tripoli te veroveren. Mikhail Margelov, die vorige maand de Libische premier Al-Mahmudi ontmoette, zegt dat de premier hem verteld heeft dat het regime Tripoli met raketten zal bedekken en die zal opblazen als het de strijd met de opstandelingen verliest. Margelov zei te betwijfelen of Gaddafi langzamerhand zonder wapens komt te zitten, zoals NAVO-landen de afgelopen dagen beweerden.