Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Filmcritici zijn het eens: laatste Harry Potter-film is geslaagd

De laatste Harry Potter-film is niet alleen in het buitenland lovend ontvangen. Ook de Nederlandse filmrecensenten zijn eensgezind: Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 is een geslaagd slot van de Harry Potter-reeks.

Bijna alle Nederlandse filmcritici belonen de nieuwe Harry-Potter film met vier ballen (of vier sterren). Alleen filmjournalist Fritz de Jong van het Parool geeft de laatste film in de reeks ‘slechts’ drie sterren. Een overzicht van de Nederlandse filmrecensies:


NRC Handelsblad: vlekkeloze eindstrijd is waardig slot van Harry Potter-reeks

Niet alles lukt in dit laatste deel, al was het omdat al die tien jaar geleden gecaste kinderen niet allemaal rasacteurs zijn – krom je tenen dus bij de Churchillspeech van underdog Marcel Lubbermans of de stijve intimiteit tussen Ron en Hermelien. Maar het prima ritme tussen actie en stille momenten maakt veel goed. En uiteraard de duizelingwekkende special effects en art direction. (…) Dit laatste deel is werkelijk een afscheid van intieme vrienden. - volledige recensie (alleen voor abonnees)

De Volkskrant: overdonderende en grimmige 3D-rollercoaster

Vol overgave gooien de makers nog een laatste keer alles in de strijd. Ondanks de beperkte ruimte die regisseur David Yates, die de laatste vier Potterfilms voor zijn rekening nam, heeft om in deze bombarie nog emotionele diepgang te creëren, weet hij met een knappe flashback de goed-kwaad-verhoudingen nog een laatste keer op losse schroeven te zetten. En de boodschap dat volwassen worden samenhangt met afscheid nemen, hoeft hij natuurlijk niet verder te benadrukken. Die thematiek sijpelt er in dit laatste deel toch al doorheen. - volledige recensie

Het Parool: beloofde spektakel laat een halve film op zich wachten

De film lijkt zich pas weer te herinneren waar het werkelijk om draait als Voldemort met zijn zwartgallige medestrijders op het punt staat het laatste verzet neer te slaan, dat zich heeft verzameld op Harry’s befaamde tovenaarsschool Zweinstein. Maar dan gooien de makers ook alle remmen los. (..) De laatste Potter wordt uitgebracht in een 3D-versie. Die bril voegt werkelijk niets toe, maar haalt wel wat weg: licht. Net als de superheldenfilm Thor lijkt deze 3D-Potter een duistere sfeer te verwarren met een te donker scherm. - volledige recensie

AD: indrukwekkend slotakkoord

Ruim twee uur lang wordt de kijker ondergedompeld in een spetterende finale, waarin alle raadsels worden opgelost en ook nog een blik in de toekomst wordt gegeven. (…) De laatste Potter-film is in 3D opgenomen. Dat komt de actiescènes zeker ten goede. Potter eindigt met een indrukwekkend slotakkoord.

De Telegraaf: waardig slot magische reeks

Dat jongeren de (grootste) doelgroep vormen, moge worden afgelezen aan het feit dat Voldemort opnieuw op een beslissend moment onverklaarbaar zorgeloos met de toestand van zijn doodsvijand omspringt. Die vergissing leidt tot een spannende finale in het aloude onderwijskasteel Zweinstein en een ontroerend slot. - volledige recensie

NU.nl: een geslaagde afsluiting van de serie

De allerlaatste Potterfilm, het tweede deel van het vuistdikke boek The Deathly Hallows / De Relieken van de Doods, is zonder meer de meest duistere Potterfilm van de hele reeks. (…) De laatste Potterfilm is een waardige afsluiting van de meest lucratieve filmserie ooit. De grote vraag voor de filmindustrie is nu wie de volgende Harry Potter wordt. - volledige recensie

Meer over de laatste Harry Potter-film

  • bekijk een overzicht van de over het algemeen lovende recensies van buitenlandse filmcritici
  • In het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad van vorige week stond een interview met hoofdrolspeler Daniel Radcliffe over tien jaar Harry Potter. Het interview is in de digitale editie terug te lezen.