Film

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Dat Harry Potter zich in deel acht van de filmsage definitief als messias ontpopt, zal verstokte ‘Potterati’ niet verrassen. Ze kunnen zich wel verheugen op de vlekkeloze uitvoering van deze eindstrijd tussen goed en kwaad. Harry, Ron en Hermelien keren terug naar hun school Zweinstein, die tot een smeulend puinveld wordt herschapen. Niet alles lukt in dit laatste deel, al was het omdat al die tien jaar geleden gecaste kinderen niet allemaal rasacteurs zijn – krom je tenen dus bij de Churchillspeech van underdog Marcel Lubbermans of de stijve intimiteit tussen Ron en Hermelien. Het prima ritme tussen actie en stille momenten maakt veel goed. Juist dit laatste deel had eenvoudig in loos spektakel en emotioneel gooi-en-smijtwerk kunnen ontaarden, maar regisseur David Yates serveert het verhaal koel.

Pina

Pas de nieuwste 3D-techniek achtte Wim Wenders geschikt om het werk van de door hem zeer bewonderde choreografe Pina Bausch (1940-2009) te verfilmen. „Dans en 3D zijn voor elkaar gemaakt.” Vooral bij aanvang van Wenders’ film Pina lijkt dat ook zo te zijn. In elk geval zijn de beelden van Frühlingsopfer, een van Bausch’ belangrijkste werken, adembenemend realistisch. Maar toch lijkt de nieuwe techniek niet de ultieme oplossing: de overgang tussen close-ups en totaalbeelden is erg abrupt. Het ontroerendst zijn de beelden van Café Müller met Bausch zelf, graatmager in haar nachtjapon. In 2D.

Franse Filmzomer Bij Studio/K worden in de maanden juli, augustus en september Franse Filmklassiekers vertoond. In juli staat La Piscine (vr 15 juli 14u & ma 18 juli 13u)

op het programma en. Dan volgt Jour de Fête (vr 19 aug 14u & ma 22 aug 13u) waarin op Tati’s befaamde wijze een samensmelting van satire, prachtige muziek en subliem camerawerk wordt gecreëerd. Tot slot is La Vie Moderne (vr 16 sept 14u & ma 19 sept 13u). Studio K Timorplein Amsterdam Oost. Entree €6,50. Cineville gratis. Inl 020-6920422 & www.studio-k.nu

Here’s Jack!

Het EYE Film Instituut (voormalig Filmmuseum) in Amsterdam vertoont in juli en augustus dertig van de zeventig films waar Jack Nicholson in heeft gespeeld. Zoals One Flew Over the Cuckoo’s Nest, Easy Rider, Five Easy Pieces, Chinatown, Professione: Reporter en The Shining . Op 21 juli 20u is er de lezing: ‘Jack Nicholson: welkom in het gekkenhuis’ en daarna de vertoning van One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Patrick Allegaert, artistiek leider van het Dr. Guislain Museum in Gent, een museum over de geschiedenis van de psychiatrie, zal vertellen over de invloed die de film – waarin Nicholson een psychiatrische inrichting op stelten zet – heeft uitgeoefend op ons beeld van de psychiatrie.

Inl www.eyefilm.nl