Feest in Warschau. ADO Den Haag wint.

Ramon Leeuwin (rechts) in duel met FK Tauras-speler Miguel Oliveira. Foto AP / Mindaugas Kulbis

Het is een vreemd bericht. In Litouwen heeft de politie voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd tussen FK Tauras en ADO Den Haag verschillende Poolse fans van de Haagse club gearresteerd. “Tot nu toe hebben we 53 supporters opgepakt, waaronder 43 polen en 10 Nederlanders,” vertelde een woordvoerder van de Litouwse politie aan persbureau AFP.

Poolse fans? Van ADO?

Ja. Tenminste, het zijn fans van de Poolse club Legia Warschau die een zwak hebben voor ADO Den Haag. En andersom, want de supportersverenigingen van beide clubs blijken een innige band te hebben. Zo is de liefde tussen de clubs bezegeld door een muurschildering en zingen de fans van Legia Warschau in hun stadion zo af en toe hun Haagse vrienden toe:

De band tussen de twee clubs ontstond bijna 30 jaar geleden. Het initiatief kwam Wotjek Wisinki, een supporter van de club uit Warschau. Op de ADO-fansite GroenGeelHart is de hele liefdesgeschiedenis te vinden:

“Als Wotjek Wisinski bijna dertig jaar geleden geen reactie had gekregen op de brief die hij stuurde naar het weekblad Voetbal International, was dit allemaal niet gebeurd. De Pool, prominent lid van Sekcia Sympatykow, de fanatieke supportersschare van Legia, is in de jaren tachtig namelijk benieuwd naar die rellerige Haagse club daar voorbij het IJzeren Gordijn. Hij vraagt in de brief of iemand artikelen naar hem wil opsturen. De Haagse fan John van Zweden, tegenwoordig zakenman en sponsor, is de enige die in de pen klimt. Hij stuurt tot op de dag van vandaag alles van ADO naar Polen. De briefwisseling blijkt de geboorte van een vriendschapsband die door een andere ADO-supporter, Marcel van Rijthoven, is uitgebouwd.”

Zowel in Den Haag als Warschau zal het dus feest zijn vanavond. In Litouwen won ADO, dat 24 jaar geleden voor het laatst in Europa actief was, met 3-2 van FK Tauras.

Bekijk ook de video van RTV West, waarin Marcel van Rijthoven dieper ingaat op de vriendenband tussen de Haagse en de Poolse club.