‘FBI opent onderzoek naar Murdochs News Corporation’

Murdoch, vandaag gefotografeerd in zijn auto bij zijn appartement in het centrum van Londen. Foto Reuters / Paul Hackett

De FBI is een onderzoek begonnen naar de praktijken van de Amerikaanse media die onderdeel zijn Rupert Murdochs bedrijf News Corporation. Dat hebben anonieme bronnen rond de FBI vanavond gezegd tegen de persbureaus AP en Reuters.

De bron van Reuters zegt de FBI gaat onderzoeken of de Amerikaanse media van News Corporation zich schuldig hebben gemaakt aan het afluisteren van nabestaanden van de slachtoffers van 9/11. Daarvan werd News Corporation de afgelopen dagen beschuldigd door een aantal Amerikaanse senatoren. Eén van hen, de Republikein Peter King, stuurde de FBI daarop een brief waarin hij om een onderzoek vroeg.

The New York Times meldt dat het FBI-onderzoek naar News Corporation zich nog in een pril stadium bevindt en dat nog niet duidelijk is of de FBI mogelijke verdachten of specifieke wetsovertredingen op het spoor is. Ook is nog onduidelijk hoe groot de schaal van het onderzoek is. Volgens bronnen van The Times voeren twee verschillende afdelingen van de FBI het onderzoek uit: de afdelingen die zich focussen op respectievelijk cybercriminaliteit en corruptie en witteboordencriminaliteit.

Murdochs bedrijf News Corporation bezit in de VS onder meer de kranten The Wall Street Journal en The New York Post en ook tv-zender FOX News. Het bedrijf ligt al wekenlang zwaar onder vuur omdat Britse kranten van News Corporation, waaronder het opgeheven News of the World, politici en nabestaanden van omgekomen militairen zouden hebben afgeluisterd.

Het Britse parlement hoort komende dinsdag een aantal van de hoofdrolspelers in de affaire. Hoewel ze eerder zeiden verhinderd te zijn, lieten Rupert Murdoch en zijn zoon James vanmiddag weten dinsdag toch voor de commissie te zullen verschijnen.

    • Pim van den Dool