EU wil bankgegevens terroristen delen met VS

Europese Commissie stelt voor om alleen nog maar de bankgegevens van potentiële terroristen te delen met de Verenigde Staten.

De Europese Commissie heeft gisteren voorstellen gedaan om alleen nog de bankgegevens van potentiële terroristen te delen met de Verenigde Staten, en niet meer van iedereen. Daarmee wil Europa de kritiek wegnemen die lidstaten al langer hebben op het bestaande akkoord over het delen van bankgegevens.

Lidstaten hebben lang bezwaar gemaakt tegen het bestaande programma dat informatie over financiële transacties in bulk verzendt naar de VS. Dat programma is er gekomen op aandringen van de regering-Bush na de aanslagen van 11 september maar groeide uit tot symbool van de verschillen tussen de VS en de EU over de vraag hoe moet worden omgesprongen met privacyrechten.

Een eerder akkoord werd begin vorig jaar op voorstel van VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert door het parlement weggestemd. Er zouden te weinig privacywaarborgen zijn en het ontbrak aan een beroepsprocedure bij eventuele verdenkingen. Later dat jaar ging het Europarlement alsnog akkoord. Een van de voorwaarden werd dat EU-functionarissen de Amerikaanse onderzoekers mogen controleren. De VS kregen daarmee toegang tot data van het bedrijf Swift, dat dagelijks miljoenen banktransacties beheert.

In de nieuwe voorstellen zou Europa de VS tips kunnen gegeven over terroristen zonder schending van privacyrechten. (Reuters)