Einde aan memory met kunst

Wat zijn de gevolgen van de bezuinigingen, bijvoorbeeld voor het museum in Deurne?

Museum De Wieger in het Brabantse Deurne gaat na 35 jaar waarschijnlijk dicht. Het museum is gevestigd in de voormalige woning van huisarts en schilder Hendrik Wiegersma (1891-1969). Het toont zijn leven en werk, en het werk van bevriende kunstenaars als Anton Coolen. Het museum heeft ruim duizend kunstwerken in collectie en toont regelmatig werk van hedendaagse kunstenaars uit de regio.

De gemeente moet de komende jaren 3,7 miljoen euro bezuinigen. Deurne krijgt minder geld van het Rijk en bovendien vallen de grondexploitaties tegen. Het zwembad, het cultureel centrum en de muziekschool krijgen het zwaar te verduren.

De jaarlijkse subsidie aan De Wieger wil de gemeente in vier jaar tijd terugschroeven van 200.000 naar 22.000 euro. „Dat betekent het einde van dit museum”, zegt museumdirecteur Frank Lubbers. „Van 22.000 euro kunnen we niet eens het gebouw betalen. Alleen de energierekening kost jaarlijks al 13.000 euro.”

De afgelopen jaren kreeg De Wieger 75.000 euro subsidie van Erfgoed Brabant. Daarmee legde het een lift aan, het verbeterde de klimaatbeheersing, het verfraaide de verlichting van de schilderijen. Lubbers: „Dat zou dan allemaal voor niks zijn geweest.” De vier parttimers zullen hun baan verliezen. De veertig vrijwilligers moeten worden weggestuurd. Dag onderhoudsgroep, dag tuinploeg, dag baliemedewerkers.

De basisscholen in Deurne zijn boos. Nu gaan zij nog elk jaar met hun leerlingen naar het museum. De onderbouw doet een memoryspel met de schilderijen van Wiegersma. De bovenbouw leert over Deurnes culturele geschiedenis. Educatiecoördinator Jan Althuizen: „Kapotbezuinigen, noem ik het. De hoofdvestiging van de bibliotheek in Deurne valt ook al weg. Onze basisscholieren kunnen straks nergens meer naartoe.”