Een omstreden heldin

Het was een interview(tje) van net iets meer dan vijf minuten. Via een straalverbinding, want om naar de tv-studio te komen is de geïnterviewde nog niet klaar. De schrijfster/journaliste Tristane Banon (32) gaat sinds 15 mei door het leven als ‘dat andere slachtoffer van DSK’ en dat maakt in Frankrijk felle, tegenstrijdige gevoelens los. Zeker sinds ze vorige week, acht jaar na de feiten, uiteindelijk toch aangifte deed tegen Dominique Strauss-Kahn wegens poging tot verkrachting.

Voor de een is ze een ziekelijke, gemanipuleerde, onevenwichtige aandachtzoeker, van het promiscue soort bovendien. Voor de ander is ze een moedige vrouw die eindelijk voor haar rechten durft op te komen. Een tussenweg is er blijkbaar niet op de internetfora waar de zaak-Banon druk wordt besproken. De schrijfster zelf gaf twee keer commentaar. Vorige week in het weekblad L’Express, gisteravond in het goed bekeken achtuurjournaal van de publieke zender France 2.

„Ik heb acht jaar geprobeerd te vergeten. De feiten weg te stoppen in een doosje. Maar zeker sinds 15 mei is dat niet meer mogelijk. Dat is niet mijn keuze, maar die van de internationale pers”, antwoordde Banon op de vraag waarom ze nu pas een klacht indiende. Bovendien: acht jaar geleden was ze erg onzeker. Iedereen, zelfs haar moeder, raadde haar af een klacht in te dienen.

Sindsdien is bij Banon het besef gegroeid dat dat verkeerd was. De verwijten dat ze een leugenaar zou zijn, betaald zou worden door de partij van Sarkozy, dat ze goedkope aandacht zou zoeken, werden haar tenslotte teveel. „Ik had het gevoel aangifte te moeten doen om mezelf te verdedigen”, zei ze al in L’Express. En over de aantijgingen tegen haar, ook die van DSK, zei ze gisteravond: „Het is niet omdat je altijd dezelfde leugen herhaalt, dat het waarheid wordt.” Banon zegt bewijzen te hebben die de beweringen van Strauss-Kahn weerleggen. Afgelopen week werd ze al ondervraagd door de politie. Een Franse rechter moet beslissen of er een rechtszaak komt tegen Strauss-Kahn in Parijs.

Banon was tot voor kort niet erg bekend bij het grote publiek. In 2006 verschenen in een boek over seksuele escapades van politici voor het eerst toespelingen op de zaak van ‘DSK en een jonge schrijfster’. In 2007 vertelde ze er voor het eerst over op tv, in een slecht bekeken late uitzending op de lokale zender Paris Première. De naam van de politicus werd toen weggepiept, de geschokte reactie van een journalist die meende dat Banon alsnog aangifte moest doen werd weggeknipt.

De kleine zender had het programma, waarbij schrijvers en journalisten aan een goed gevulde tafel gezellig zitten te keuvelen, gisteravond graag opnieuw uitgezonden. Dat werd dinsdag door de toezichthouder verboden: programmawijzigingen moeten 18 dagen op voorhand worden aangevraagd, om de drukkers van magazines met tv-programma’s te beschermen. De heruitzending staat nu gepland op 27 juli.