Diversen

Oude Hortus

Midden in het Utrechtse museumkwartier ligt de museumtuin, de Oude Hortus, achter het Universiteitsmuseum. Deze zomer zijn er op 17, 24 en 31 juli van 15-16u rondleidingen langs de gigantische waterlelie Victoria amazonica, de eeuwenoude Ginkgo biloba, de lotusbloem en geneeskrachtige kruiden van de Regiustuin.

Res 030-253 8008 (dag 11-17u). Inl www.uu.nl/universiteitsmuseum

Orgeltochten

Noord-Holland is orgelland. Menige dorpskerk pronkt met een historisch kerkorgel. Deze zomer zijn er zes orgeltochten in een combinatie van orgelmuziek, kerkbezichtiging en (fiets-)tocht door het landschap. Vooraf opgeven is niet nodig. Organisten geven bij elk orgel een toelichting over de kerk, de orgelbouwer, het te spelen repertoire, gevolgd door een concert. Van 16 juli t/m 20 aug. Inl www.orgeltochten.nl

Paviljoen Welgelegen

Op het programma van de Nationale Monumenten Estafette staat 16 juli en 17 juli Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Bezoekers worden in de thuishaven van de Provinciale Staten van Noord-Holland, in 1785 -1792 gebouwd in neoclassicistische stijl, rondgeleid door medewerkers van Provincie Noord-Holland.

Za 10-17u en zo 12-17u.

KunstFort Asperen

De expositie Too late, too little, (and how) to fail gracefully in KunstFort Asperen (Acquoy) heeft een uitgebreid zomerprogramma met performances, workshops en filmvoorstellingen. Op 16 juli is om 16u de performance Un-drum 3 van Tarek Atoui. Een mix van muziekcompositie, beweging, performance en technologie.

Inl www.kunstfortasperen.nl

Open Studio’s Groningen

Vijf ateliercomplexen met in totaal bijna honderd kunstenaars en vormgevers openen hun deuren voor het publiek op 17 juli van 12-19u. De ateliers liggen in een ring rondom de Groningse binnenstad. Te zien zijn: schilder- en tekenkunst, fotografie, installaties, collages en decorontwerpen. Kunstenaars geven een toelichting op hun werk en er is muziek.

Inl openstudiosgroningen.wordpress.com

Tassen als kunstobjecten  

De Britse ontwerpster Gabrielle Ingram laat in het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje haar ontwerpen zien. Ingram, van huis uit ontwerpster voor operavoorstellingen, maakte twee jaar geleden haar eerste serie tassen. Haar tassen lijken op kunstobjecten en de ontwerpster laat zich inspireren door architectonische vormen. Hierbij gebruikt ze acryl en hout, veren, kralen en antieke elementen.

T/m 9 okt, Herengracht 573. Inl www.tassenmuseum.nl

Zwoele Zomeravonden

De aftrap voor de Zwoele Zomeravonden in het Kröller-Müller Museum in Otterlo is op 16 juli vanaf 15u. Gasten o.a.: cabaretier en schrijver Hans Dorrestijn, die een lezing geeft over Dorrestijns Vogelgids en Dorrestijns Natuurgids. De Zwitserse performer Georg Traber en theatergroep Dis zorgen voor locatietheater en er is muziek door de Fixkes. De exposities in het museum, waaronder Hortus/Corpus – Jan Fabre, blijven tot 20u geopend. Inl www.kmm.nl.