Directeur Muziekgebouw ontslagen

Directeur Tino Haenen van het Muziekgebouw aan ’t IJ moet vertrekken. De raad van toezicht heeft hiertoe besloten. De raad zegt een directeur te zoeken die meer gericht is op cultureel ondernemerschap. „Het huidige tijdsgewricht van bezuinigingen in de kunstsector vraagt daarom”, aldus Marieke Schoenmakers, lid van de raad van toezicht en directeur van de VPRO.

Schoenmakers spreekt van een „accentverlegging in het profiel” van de directeur. „Vroeger wilden we een inhoudelijk specialist, nu willen we ook een cultureel ondernemer.” De nieuwe directeur moet volgens haar onder meer nauw samenwerken met andere concertzalen, festivals organiseren en aansprekende gasten aantrekken. „Dan kan de afdeling marketing meer aandacht trekken en kunnen we ook meer publiek trekken.” Ze benadrukt dat „de kern van de missie”, eigentijdse muziek, overeind blijft, maar dat het aanbod „breder” moet worden.

Directeur Tino Haenen wil niet zeggen of zijn ontslag als artistiek directeur van het Muziekgebouw in „onderling overleg” tot stand is gekomen, zoals de raad van toezicht gisteren bekendmaakte. „Geen commentaar”, zegt hij desgevraagd. Vanochtend liet hij echter in de Volkskrant weten „verbijsterd” te zijn over de beslissing. Hij heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld.

Haenen zei gisteren nog in deze krant niet pessimistisch te zijn over de toekomst van het Muziekgebouw. Hij reageerde zo op de landelijke cultuurbezuinigingen; staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) wil circa 38 miljoen euro bezuinigen op de Amsterdamse kunstsector. De gemeente Amsterdam heeft een bezuiniging van 10 miljoen euro op de sector in petto. De Amsterdamse wethouder van Cultuur, Carolien Gehrels (PvdA), liet eind vorige maand weten dat geen enkele instelling in Amsterdam zeker is van subsidie.

Voor de zalen in de hoofdstad is dat verontrustend – in het bijzonder voor het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar niet alleen het podium maar ook de kantoorruimte mede wordt gevuld door ensembles als ASKO-Schönberg en Ives Ensemble.

Haenen, die werd geïnterviewd voor hij van zijn ontslag wist, zei daarover in deze krant: „Er is nog zoveel onduidelijk: in welke mate er ensembles omvallen, welke dat zijn, hoe Amsterdam zijn subsidiestelsel exact wil hervormen [...] Maar de collectieve paniek deel ik niet. Het Muziekgebouw is vooralsnog een gezonde organisatie.”

De raad van toezicht benadrukt dat Haenen „prachtig repertoire en bijzondere ensembles” naar het Muziekgebouw heeft gehaald. Haenen trad in 2008 aan als directeur. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door Boudewijn Berentsen, zakelijk directeur van het Muziekgebouw.