Crisisbesprekingen over Amerikaans schuldenplafond gaan vijfde dag in

Minister van Financiën Timothy Geithner waarschuwde vandaag op een persconferentie voor de gevolgen van een failliet van de Amerikaanse overheid. Foto AFP / Alex Wong

President Obama spreekt vanavond en vannacht opnieuw met Democratische en Republikeinse leiders uit Congres over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. FED-baas Ben Bernanke waarschuwde voor de gevolgen van het uitblijven van een deal.

Obama overlegt al dagen met de leiders uit het Congres over verhoging van het schuldenplafond van de VS om te voorkomen dat de Amerikaanse overheid vanaf 4 augustus zijn rekeningen niet meer kan betalen. Uiterlijk 2 augustus moet het Congres de verhoging hebben goedgekeurd om te voorkomen dat de regering-Obama met een groot probleem zit. Vooral de Republikeinen zijn echter kritisch op de torenhoge schulden die de Amerikaanse overheid maakt.

De baas van centrale bank FED, Ben Bernanke, waarschuwde het Congres vanavond voor de gevolgen van het uitblijven van een compromis over het schuldenplafond. Bernanke zei in een ontmoeting met senatoren dat een faillissement van de Amerikaanse overheid een ramp zou zijn die een “zeer ernstige financiële schok” zou kunnen veroorzaken. Ook stelde hij dat een failliet het voor de Amerikaanse overheid nog moeilijker maakt om geld te lenen.

Minister van Financiën Timothy Geithner sprak alarmerende woorden van gelijke strekking. Hij waarschuwde op zijn beurt dat het Congres geen extra tijd kan worden gegeven om het probleem rond het schuldenplafond op te lossen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s waarschuwde vandaag in navolging van Moody’s dat het de AAA-rating van de Verenigde Staten omlaag brengt als het Congres niet snel een oplossing vindt voor de schuldenproblematiek.