Buitenland

Frankrijk

Eduardo Chillida De Spaanse beeldhouwer Eduardo Chillida (1924-2002) exposeert in de Fondation Maeght in Saint Paul de Vence tachtig beelden en zestig werken op papier. Door zijn gebruik van ijzer kreeg het materiaal een belangrijke plaats in de beeldende kunst na de Tweede Wereldoorlog. Op de overzichtsexpositie staan zowel binnen als buiten in de tuin zijn rechthoekige, grof gebeitelde monolieten, opengewerkt met uitgehouwen vierkanten.

T/m 13 nov, 623, chemin des Gardettes, Saint Paul de Vence. Inl www.fondation-maeght.com

Cinéma en plein air

Iedere zomer worden er in de openlucht films gedraaid op groot doek in het Parc de la Vilette in het noorden van Parijs. Van woensdag t/m zondag als het donker wordt. Komende weken staat er op het programma: 19 juli Taxi Driver (Martin Scorsese, 1976), 20 juli A Time to Love and A Time to Die (Douglas Sirk, 1958) en 21 juli Todo Sobre Mi Madre (Pedro Almodóvar, 1999).

T/m 21 aug. Inl www.cinema.arbo.com

New York

Zomerfilms

Dé plek voor gratis zomerfilms is New York. Er worden zowel populaire kaskrakers als klassiekers getoond en de negen beste plekken in de stad zijn het decor. Bijvoorbeeld aan de voet van de Brooklyn Bridge, Bryant Park, Socrates Sculpture Park en Coney Island.

Het complete filmoverzicht staat op: www.nycgo.com/articles/free-outdoor-movies-in-nyc

België

Tijdelijk Verblijf

In Kasteel d’Aspremont-Lynden, Oud-Rekem is de tentoonstelling Tijdelijk verblijf ingericht door curator Annemie Van Laethem en Tanya Rumpff. Er is werk te zien van o.a. Margriet Smulders, Mark Manders, Esther Tielemans (Ned), Michelangelo Pistoletto, Koen Vermeule en vele anderen.

T/m 25 sept, Groenplaats 1. Za en zo 11-17u.

Duitsland

Cy Twombly

Museum Brandhorst, een nieuw museum in München, heeft mooi werk van de pas overleden Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly in de permanente collectie. In de centrale hal staat Twombly’s monumentale werk Lepanto (2001), twaalf enorme doeken in acryl, krijt en grafiet. De serie is geïnspireerd door de beroemde zestiende-eeuwse zeeslag tussen een gecombineerde Europese vloot en de Turken. Ook zijn van Twombly in de Brandenhorstcollectie 60 andere schilderijen, beelden en tekeningen te zien. Verder ook werk van o.a. Joseph Beuys, Mario Merz, Jannis Kounellis, Sigmar Polke, Georg Baselitz, Gerhard Richter, Bruce Nauman, Andy Warhol en boeken van Picasso.

Theresienstrasse 35. Inl www.museum-brandhorst.de

Move – Kunst und Tanz

In kunstruimte K20 in Düsseldorf worden met beelden en installaties door kunstenaars, dansers en choreografen de historische en huidige relaties tussen tussen kunst, dans en beweging (performance) sinds de jaren zestig verteld. Een grote rol is weggelegd voor de bezoeker zelf, die zelf mag klauteren en balanceren op de kunst. Met werk van o.a. Trisha Brown, William Forsythe, Mike Kelley, Robert Morris, Jackson Pollock en Bruce Nauman.

19 juli t/m 25 sept, Grabbeplalz 5. Inl www.kunstsammlung.de