Bomaanslagen in Mumbai kosten 21 levens

EDS NOTE: GRAPHIC CONTENT -- Injured victims of a bomb explosion are loaded onto a truck to be taken to hospital, at Zaveri bazar in Mumbai, India, Wednesday, July 13, 2011. Three explosions hit busy locations late Wednesday in India's business capital of Mumbai, where a terror siege nearly three years ago killed 166 people. (AP Photo) AP

Bij drie bijna gelijktijdige bomaanslagen in drukke wijken van de Indiase stad Mumbai zijn gisteren zeker 21 doden en 81 gewonden gevallen. Het gaat om de grootste terreuraanslag op de financiële hoofdstad van India sinds de grote terreuraanval in 2008, die wordt toegeschreven aan Pakistaanse extremisten.

De eerste explosie vond plaats in de beroemde juwelenbazaar, de tweede een paar minuten later in het drukke zakendistrict nabij het Opera House en de derde bom explodeerde in de drukke wijk Dadar in het centrum van de stad. Omdat de bommen bijna gelijktijdig afgingen „gaan we ervan uit dat dit een gecoördineerde aanslag van terroristen was”, zei minister van Binnenlandse Zaken Palaniappan Chidambaram.

De met bloed besmeurde lichamen lagen op straat en mensen huilden en troostten elkaar. Anderen droegen de gewonden naar taxi’s en een vrachtwagen (foto), zodat ze naar het ziekenhuis konden worden gebracht. Motorfietsen waren verkoold, winkelpuien verwoest en een bushalte was aan stukken geblazen.

Indiase functionarissen willen niet speculeren over wie er achter de aanslagen zit. In het verleden werden terreuraanslagen toegeschreven aan uit Pakistan afkomstige extremisten, en India heeft de Pakistaanse inlichtingendienst ISI ervan beschuldigd sommige aanslagen te hebben gecoördineerd en gefinancierd, waaronder die in Mumbai in 2008. Toen vielen tien terroristen twee luxehotels, een joods centrum en een spoorwegstation in het centrum van de stad aan met 166 doden tot gevolg.

„De hele stad Mumbai is in de hoogste staat van paraatheid gebracht”, zei minister Chidambaram. „Ik wil de inwoners van Mumbai en in het hele land oproepen om kalm te blijven en de vrede te bewaren.”

Sinds de grootschalige aanslagen van 2008 zijn de autoriteiten van Mumbai erg alert. In december werd extra politie ingezet nadat er inlichtingen waren binnengekomen dat een Pakistaanse terreurgroep een aanval met Oud en Nieuw wilde plegen. De politie deed huiszoekingen in verschillende wijken, op zoek naar vier mannen die de aanslag zouden hebben gepland. En er werden computeranimaties van de vier verdachten verspreid.

Maart vorig jaar zei de politie van Mumbai een grote aanslag te hebben verijdeld nadat twee Indiase mannen waren gearresteerd. In september gaf de politie een terreuralarm af tijdens een populair Hindu-festival in de stad.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad