Beeldende kunst

Barbara Hepworth

Beeldhouwster Barbara Hepworth (1903-1975) behoort samen met Henry Moore tot de belangrijkste Engelse beeldhouwers van de twintigste eeuw. Ze werkte in een abstracte stijl in hout en steen en de meeste van haar beelden hebben een holte. Vaak doorsnijden snaren van touw die holte als in een harp. In het Gemeentemuseum Helmond is vanaf nu haar sculptuur Orpheus (1956), na een restauratie, weer te zien. Twee filmmakers maakten een documentaire over de restauratie.

Kasteelplein 1. Inl www.gemeentemuseumhelmond.nl

TENT Academy Awards 2011

De afgelopen weken bezochten deskundigen uit de kunst- en filmwereld de eindexamenexposities van de Nederlandse kunstacademies. De scouts nomineerden afstudeerwerken voor de TENT Academy Awards 2011, de jaarlijkse selectie van de beste afstuderende audiovisuele kunstenaars aan de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse kunstacademies. Vrijdag 15 juli om 19u30 worden de prijzen uitgereikt in Cinerama, Rotterdam.

Res 010 4115300. Expositie in TENT Rotterdam van 16 juli t/m 21 aug en van 24 aug t/m 25 sept in de Melkweg Mediaroom, Amsterdam.

De auto

Olaf Mooij (1958) gebruikt beelden van de auto; soms amper nog als auto herkenbaar, omdat de vorm geabstraheerd is tot een contour, een profiel, een doorsnede, een onderdeel. De beelden in de Cacaofabriek in Helmond zijn uitgevoerd in polyester, transparant rubber, giethars of bont. Een auto van Olaf Mooij wil je aanraken. Ook in de fabriek: Mardi n’existe pas, een installatie van Yoann van Parijs en zondag 17 juli 14u is er de performance van Leonie Kuipers, in search of different ways to be buried, uitgevoerd door Marleen Kleinstapel.

17 juli t/m 28 aug, Engelseweg 16. Inl www.cacaofabriek.nl

Marianne Breslauer

Onbewaakte momenten heet de overzichtsexpositie met zo’n honderd foto’s van de Berlijnse fotografe Marianne Breslauer (1909-2001) in het Joods Historisch Museum Amsterdam. Breslauer werkte samen met andere belangrijke fotografen van het modernisme als Paul Citroen, Erwin Blumenfeld en Man Ray, en liet zich inspireren door André Kertész en Brassaï. Haar camera was vooral gericht op gewone mensen aan de rand van het moderne stadsleven. Daarachter ontdekte ze een verstilde werkelijkheid die zich alleen in onbewaakte momenten liet betrappen.

T/m 13 nov, Nieuwe Amstelstraat 1. Inl www.jhm.nl

Modefotografie

De Noorderlicht Fotogalerie in Groningen brengt met Fashion – The Story of a Lifetime een ode aan modefotografie. Veel beelden van o.a. Lillian Bassman, F.C. Gundlach, Frank Horvat, William Klein, Sarah Moon en Norman Parkinson zijn zowel tijdloos als sterk aan hun tijd gebonden. Sommigen zijn speels, anderen trots en glamoureus. Allemaal streven ze naar het vangen van schoonheid.

16 juli t/m 28 aug, Akerkhof 12. Inl www.noorderlicht.com

Genie zonder talent

Joseph Beuys beweerde ooit dat ieder mens een kunstenaar was en de Franse kunstenaar Robert Filliou betitelde zichzelf als ‘Genie zonder Talent’. Op de expositie Iedereen kan alles!? Genie zonder Talent in de Appel Jongensschool Amsterdam wordt op een andere manier gekeken naar de verhouding tussen begrippen als genie en talent, kunst en creativiteit, kennis en kunde. Aan de hand van hedendaagse en historische kunstpraktijken wordt verkend wat ‘amateur’ en ‘professional’, ‘leek’ en ‘specialist’ vandaag de dag nog betekenen.

16 juli t/m 2 okt, Eerste Jacob van Campenstraat 59. Inl www.deappel.nl

Anton Corbijn

Veel oude bekenden hangen er op Inwards and onwards, de expositie van Anton Corbijn (1955) in Fotomuseum Foam in Amsterdam. Bruce Springsteen, Tom Waits, Patti Smith, Iggy Pop en Johnny Cash, ze poseerden allemaal al eens eerder voor de Nederlandse fotograaf. Maar er zijn ook veel minder bekende gezichten. Corbijn, bekend van zijn foto’s van muzikanten, richt zijn camera nu ook op beeldend kunstenaars als Damien Hirst, Marlene Dumas en Gerhard Richter.

T/m 1 sept. Keizersgracht 609. Inl www.foam.org