Arrestaties na rellen in Belfast

De ernstigste rellen vonden plaats in Ardoyne, een katholieke enclave in overwegend protestants gebied.

Gemaskerde katholieke relschoppers hebben veertig politieagenten verwond tijdens twee nachten van hevige rellen in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

Ongeveer 250 katholieke jongeren, de meesten nog tieners, vielen politieagenten aan die in Belfast waren gestationeerd om gevechten tussen katholieken en protestanten te voorkomen. De ernstigste rellen waren in Ardoyne, een katholieke enclave in overwegend protestants gebied in het noorden van Belfast. De Britse autoriteiten hebben de routes van de protestantse Oranjemarsen steeds meer beperkt, waardoor Ardoyne een van de weinige omstreden plekken in Belfast is.

Een grote menigte keek toe hoe de tieners vijf uur lang de politie aanvielen met molotovcocktails, stoeptegels, houten planken en gestolen meubilair. De politie schoot met plastic kogels en zette waterkanonnen in. De politie heeft tot nu toe 26 verdachten gearresteerd en heeft vijf van hen aangeklaagd voor relschoppen.

Zestien agenten raakten gewond tijdens de gevechten in Ardoyne, onder wie de agent die in brand stond en wiens foto gisterochtend in de Ierse kranten stond. Volgens de politiewoordvoerder had de agent slechts minieme brandwonden en is hij alweer aan het werk. Vierentwintig andere agenten raakten gewond bij de rellen die vooraf gingen aan de Oranjemarsen. De geschiedenis van de Oranjemarsen gaat ruim drie eeuwen terug, tot de Slag bij de Boyne uit 1690. Bij die strijd versloeg de Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje de laatste katholieke koning van de Britse eilanden, Jacobus II. Pro-Britse protestanten herdenken deze overwinning ieder jaar met een parade, liefst door de katholieke wijken van Belfast. (Reuters, BBC)