Als 'de Verlosser' het al niet lukt...

De spelers van Feyenoord zeggen het vertrouwen op in trainer Mario Been.

Bij zijn aanstelling werd verwacht dat juist hij de club weer succes kon bezorgen.

WFA23T:PERSCONFERENTIE FEYENOORD IN ERMELO:ERMELO;13JUL2011-WFA01: PERSCONFERENTIE FEYENOORD VERTREK MARIO BEEN IN ERMELO; 13JULI2011 - persconferentie van Feyenoord mbt vertrek van trainer Mrio Been vanuit trainingskamp, technische staf, Leon Vlemmings, Giovanni van Bronckhorst en Patrick Lodewijks luistern op de achtergrond mee. WFA/mh/str . Rob KammingaWFA/rk/str.Rob Kamminga WFA ROB KAMMINGA

Hij werd twee jaar geleden als ‘de Verlosser’ binnengehaald door de supporters en de leiding van de club. Mario Been had Feyenoord in zijn DNA en zou de noodlijdende club weer succes kunnen bezorgen. Nadat de spelers maandagavond hun vertrouwen in hem hadden opgezegd, is ‘Super Mario’ vertrokken als een trainer die zijn belofte bij Feyenoord nooit heeft ingelost.

Twee jaar lang kampte Mario Been bij Feyenoord met onrealistisch hoge verwachtingen, een diepe financiële crisis en een gebrekkige samenwerking met de spelersgroep. Afgelopen zaterdag smeet aanvoerder Ron Vlaar weer eens met de deur van de kleedkamer nadat Feyenoord een oefenwedstrijd tegen amateurclub Vitesse Delft met moeite had gewonnen. Vlaar verweet zijn medespelers, zoals wel vaker, een gebrek aan inzet. Zijn trainer was het met hem eens.

Mario Been is een kind van de volksclub uit Rotterdam-Zuid. Hij genoot een groot deel van zijn jeugdopleiding ‘op’ Zuid, en speelde zes seizoenen (137 duels, 53 doelpunten) in de hoofdmacht. Aan de zijde van onder anderen Johan Cruijff en Ruud Gullit won hij in zijn tweede seizoen (1983-84) de landstitel met Feyenoord. Toen hij in de zomer van 2009 daar als hoofdtrainer terugkeerde, werd hij op de eerste training door tienduizend supporters ontvangen. Op rode spandoeken en T-shirts werd hij afgebeeld als de Zuid-Amerikaanse revolutionair Che Guevara.

Onder druk van de matige en bij vlagen beschamende prestaties kwam Been het voorbije seizoen steeds meer onder vuur te liggen. Beens onvoorwaardelijke liefde voor Feyenoord was zowel zijn kracht als zijn zwakte, zo viel de afgelopen maanden regelmatig in de stad te horen. Het rood-wit zit in zijn genen, wat hem tot de aangewezen man zou maken om het noodlijdende en slecht presterende Feyenoord uit het dal te trekken.

Critici stelden tegelijkertijd vast dat Been juist onvoldoende afstand nam. Been zou de chirurg moeten zijn, maar gedraagt zich als de patiënt, met als gevolg dat Feyenoord nooit beter zou worden, is de kritiek.

In het eerste seizoen van Been eindigde Feyenoord op de vierde plaats en verloor de club in de bekerfinale kansloos van aartsrivaal Ajax. Afgelopen seizoen ging het sportief veel slechter (tiende plaats). Door de hoge schuldenlast (ruim 20 miljoen euro) was er geen geld voor nieuwe aankopen.

En zonder de routiniers Giovanni van Bronckhorst (gestopt), Roy Makaay (gestopt), Denny Landzaat (naar FC Twente) en Jon Dahl Tomasson (geblesseerd) bleef er voor Been een onevenwichtige en jonge spelersgroep over, die bij de minste tegenslag uit elkaar viel.

Gelaten ondergingen de spelers bijvoorbeeld de afstraffing tegen PSV, waardoor de score kon oplopen tot 10-0. In een doodstille kleedkamer stelde een tot tranen geroerde Been na afloop zijn positie ter discussie. De spelers deden er het zwijgen toe.

Gedurende het seizoen uitte Been regelmatig openlijk kritiek op zijn selectie. Na de 3-2 nederlaag tegen degradatiekandidaat VVV-Venlo zei Been dat zijn werk bij Feyenoord af en toe voelde als „dweilen met de kraan open”. Ondanks de slechte prestaties van Feyenoord kon Been lang op de steun van de supporters rekenen. De spelers niet. Die moesten „werken voor hun geld” en zo niet dan konden ze maar beter „opkrassen”, zo werd hen bijvoorbeeld na de nederlaag tegen PSV te verstaan gegeven.

Tijdens het financiële en sportieve rampseizoen kreeg Been in januari zelf voor het eerst kritiek. Na de 1-0 thuisnederlaag tegen De Graafschap werd hij uitgefloten in de Kuip. Daarna kwam er meer kritiek: Been zou te vaak op de golfbaan staan, zijn trainingen stelden weinig tot niets voor en hij blonk ook in tactisch opzicht niet uit. „We doen maar wat”, zei aanvaller Georginio Wijnaldum na het duel met De Graafschap. Ook werd steeds vaker gezegd dat Been de weliswaar jonge, maar zeer getalenteerde spelersgroep niet beter wist te maken.

Toen technisch directeur Leo Beenhakker eind januari met slaande deuren uit de Kuip vertrok, na een conflict met de clubleiding, verloor Been ook zijn beschermheer.

Beens vertrek komt op een moment dat Feyenoord in financieel opzicht de weg omhoog lijkt te hebben gevonden. Zakenman Pim Blokland van de Vrienden van Feyenoord kondigde dinsdag aan dat twaalf private investeerders de schuldenlast in recordtempo wegwerken. Over niet al te lange tijd hoopt de groep 30 miljoen euro bij elkaar te hebben.

    • Dolf de Groot
    • Mark Hoogstad