Alles moet groter

Het is uitgestorven inNettleton Road in de wijk Clifton. Dit is de duurste straat van Zuid-Afrika. „Hier woont niemand”, grapt een bouwvakker die bij nummer 5 aan het werk is. De meeste bewoners van Nettleton Road, waar geen huis onder de 40 miljoen rand (4 miljoen euro) verkocht wordt, zijn de natte Kaapse winter ontvlucht. „Die miljardairs”, weet de bouwvakker, „hebben allemaal minstens drie andere huizen.”

Van de tien duurste wijken van Zuid-Afrika liggen er zeven binnen de gemeentegrenzen van Kaapstad. Clifton, tien minuten ten zuidwesten van het centrum van de stad, is de duurste van allemaal. Gemiddeld wordt hier voor een huis 11,8 miljoen rand (1,18 miljoen euro) neergelegd, meldt makelaarswebsite Lightstone. De gemiddelde huizenprijs in de rest van het land ligt op slechts 500.000 rand (50.000 euro).

Schaarste maakt duur. Want ruimte is er nauwelijks in Clifton. De massieve strook rijkeluispaleizen ligt ingeklemd tussen de groenblauwe Atlantische Oceaan en ‘Lion’s Head’, de bult in de vorm van een leeuwenkop die op de ansichtkaarten uit Kaapstad rechts van de Tafelberg te zien is. Aan de waterkant in Clifton zijn maar tweehonderd huizen beschikbaar. Volgens de laatste volkstelling wonen in dit postcodegebied slechts 444 mensen.

Bestuursvoorzitter Denise Dogon van makelaarsbedrijf Dogon Properties doet al 35 jaar zaken in dit deel van de stad. Nergens zijn de uitzichten op de oceaan zo mooi als hier, zegt ze. Dat verklaart de hoge waarde. Maar gewone Kaapstedelingen kunnen de wijk niet meer betalen, weet ze. „Het zijn vooral captains of industry uit Johannesburg of mensen uit het buitenland die hier de laatste jaren huizen gekocht hebben”, zegt Dogon.

In de straat hebben onder andere de ex-Genesis-gitarist Mike Rutherford en de Indiase biermagnaat en multimiljardair Vijay Mallya optrekjes. Het huis van Mallya staat bekend als het mooiste van het land, en ging weg voor 60 miljoen rand (6 miljoen euro). Eerder woonde zanger George Michael een jaartje in het huis en tijdens het WK-voetbal logeerde de Zweedse prins Carl Philip daar.

Ook in Zuid-Afrika stortte de huizenmarkt in, na de crisis van 2008, maar Clifton bleef de afgelopen jaren onverminderd in trek, zegt Dogon. Overal aan Nettleton Road zijn hijskranen aan het werk om nieuwe huizen te bouwen op de plaatsen waar nog maar enkele jaren oude panden door hun nieuwe eigenaars zijn platgegooid. Alles moet groter, luxer en veiliger. In het laatste half jaar verkocht Dogon voor 35 miljoen euro aan grond en huizen in Clifton.

„Ik ken geen andere plek in de wereld”, zegt Dogon, „waar je een exclusieve wijk hebt met witte stranden en wilde natuur, die praktisch middenin een grote stad ligt. Alles wat je wenst is dichtbij, maar dolfijnen en walvissen zwemmen zo langs je raam.”

    • Peter Vermaas