Alberto Contador staat er het slechtste voor

Vandaag is in de Tour de eerste van drie zware ritten in de Pyreneeën. Hoe staan de kanshebbers er voor?

Het peloton gaat vandaag in de 98ste Ronde van Frankrijk eindelijk het hooggebergte in met de eerste van drie zware ritten in de Pyreneeën. Liefst 211 kilometer met ‘Tourdebutant’ La Hourquette d’Ancizan (eerste categorie), Tourmalet (buitencategorie) en aankomst op Luz Ardiden (ook buitencategorie). Alle ogen zijn toch vooral weer gericht op Alberto Contador, de nummer zestien van het algemeen klassement, op 4.07 minuut van geletruidrager Thomas Voeckler. Heeft de superieure winnaar van de Ronde van Italië nog genoeg kracht over om zijn vierde Tour te winnen?

Wie hem in de ogen keek na de negende etappe naar Saint-Flour, is geneigd ‘nee’ te antwoorden. Contador oogde vermoeid. In de schaduw van Contador staan andere favorieten voor de eindzege er een stuk beter voor. Cadel Evans liet dit voorjaar in de Tirreno al zien dat hij goed had overwinterd en sterker was dan voorgaande jaren. Zodra de weg omhoog liep, reed de nummer twee van 2007 en 2008 vooraan. Hij won de rit op de Mûr-de-Bretagne, staat op 2.29 minuut van Voeckler derde, als eerste van de toppers. Zijn ploeg BMC heeft één doel en rijdt tot nu toe sterk. Maar is Evans (34) killer genoeg om de Tour te winnen?

„Mijn broer Fränk”, antwoordde Andy Schleck op de rustdag gevat, toen hem werd gevraagd wie van zijn opponenten hij het meest vreesde. De nummer twee van vorig jaar toonde zich in de eerste tien dagen van de Tour zelden, verloor een paar seconden op de Mûr-de-Bretagne en fietste verder net als zijn oudere broer zonder tegenslag mee.

Heeft Andy Schleck dit seizoen nog nergens grote indruk gemaakt? Vandaag is het vroeg genoeg. En Ivan Basso? De Italiaan komt elke dag glimlachend aan de finish. Hij zal er staan als het moet. En Robert Gesink? Sinds zijn wederopstanding in de rit naar Saint-Flour lijkt de druk van zijn schouders gevallen.

    • Maarten Scholten