Ai Weiwei krijgt baan bij kunstacademie Berlijn

Ai Weiwei, de wereldberoemde Chinese kunstenaar en dissident, heeft gisteren een baan aangenomen als gasthoogleraar aan de Academie voor Kunsten in Berlijn. Hij zegt alleen nog niet te weten of en wanneer hij kan gaan. De bedoeling is volgend jaar. Maar Ai Weiwei mag momenteel van de autoriteiten het land niet verlaten.

De 54-jarige Ai Weiwei, die onder andere met zijn kunst al jaren de Chinese staat bekritiseert, werd in april gearresteerd en daarna aangeklaagd voor belastingontduiking. Vorige maand werd hij echter weer vrijgelaten. Maar wel op voorwaarde dat hij er voortaan het zwijgen toe doet. En op voorwaarde dat hij het komende jaar China niet verlaat zonder toestemming te hebben gevraagd aan de autoriteiten.

Ai Weiwei zei gisteren bezorgd te zijn of de autoriteiten wel zullen instemmen met een vertrek naar Berlijn. Vooral omdat de Academie „een sterke steunbetuiging” had afgegeven voor zijn „morele positie” door hem de baan aan te bieden (zij deed dat overigens al in april, Ai Weiwei ging er gisteren mee akkoord).

Vandaag was in Peking een eerste hoorzitting in de zaak tegen hem. De aanklagers toonden daarbij documenten, die ze hebben verkregen tijdens een inval in zijn huis, waaruit zou blijken dat hij tussen 2000 en 2010 voor 1,85 miljoen dollar belasting zou hebben ontdoken. Hijzelf ontkent dat. Zijn vertegenwoordigers bij het proces zeiden dat ze de documenten niet mee naar huis mochten nemen om te bestuderen.

Gisteren werd ook bekend dat een andere Chinese dissident in Berlijn is, de dichter Liao Yiwu. Hij zou China in het geheim hebben verlaten. (Reuters, AP)