Zonder doorbraak geen top

De Europese regeringsleiders moeten snel een oplossing vinden voor de eurocrisis. Dat kan tijdens een topbijeenkomst. Maar die komt er pas als er uitzicht is op succes.

De enigen die kunnen ingrijpen, lijken de Europese regeringsleiders te zijn. Terwijl de schuldencrisis het hart bereikt van de eurozone, managen Europese politici de malaise in Griekenland zo slecht dat de markten niet geloven dat die politici een gigant als Italië overeind houden. Beleggers gokken erop dat Italië wegzakt. Ondertussen kreeg de Ierse schuld gisteren een junkstatus.

Er gaan geruchten over een top in Brussel, vrijdag of dit weekend. Maar Europees president Van Rompuy wil eerst zicht op een politieke doorbraak. Die is er (nog) niet.

Maandag besloten euroministers van Financiën dat ambtenaren technische opties uitwerken om de Griekse brand uit te trappen. Zo kan Griekenland minder rente op leningen uit het noodfonds betalen, en leningen krijgen om zijn eigen schuld met korting terug te kopen. Hierdoor vermindert de Griekse staatsschuld. Bezitters van de schuld zoals banken moeten dan hun verlies (haircut) nemen. Ambtenaren hebben die technische opties allang klaarliggen. Ze kregen alleen nooit groen licht van politici. Duitsland en Nederland blokkeerden dit. Deze landen draaien nu. Maar de hamvraag is: onder welke voorwaarden?

Bondskanselier Merkel wil nu geen top. Snel haircuts uitonderhandelen met Europese banken, denkt zij, is nadelig voor regeringen. In Duitsland zit Griekse schuld nauwelijks bij banken maar bij de overheid. Hierdoor kan het parlement makkelijk eisen dat banken ook bloeden. President Sarkozy wil wel een top. In Frankrijk zit Griekse schuld vooral bij banken. Sarkozy vreest dat Merkel Franse banken een kopje kleiner wil maken. Ook Frans-Duits wantrouwen staat een deal in de weg.

De enige die de euro nu beschermt, is de ECB. Zij was het die de turbulentie gisteren stopte, door Italiaanse en Spaanse obligaties op te dweilen. Maar de Bank voelt zich misbruikt. Zij zit vol waardeloos staatspapier, en Merkel praat over haircuts? Dat gaat nationale banken geld kosten. ECB-voorzitter Trichet eist dat Merkel snel beslist. Maar de bondskanselier laat zich niet pushen. Duitse kiezers, calculeert zij, zullen liever geld sturen naar de ECB dan naar Griekenland.

Eurocrisis: pagina 21-23

    • Caroline de Gruyter