Zodat je overal kan poepen

In 2004 zag fotograaf Guido Benschop bij het strand van Ouddorp een mobiel toilet staan. De blauwe Dixi naast de blauwe kustlijn bleek een té onweerstaanbaar plaatje voor de fotograaf om niet te fotograferen. Maar de fascinatie met het beeld bleef in de jaren die volgden.

Twee jaar geleden besloot hij meer van die plastic poephuisjes te gaan fotograferen. Dat was het begin van wat nu is uitgegroeid tot de tientallen foto’s tellende serie ‘Toiletlandschap’.

Het vinden van voldoende wc’s bleek geen probleem. Voor zijn werk is Benschop continu onderweg en toen hij eenmaal zijn ogen had geopend voor de ‘lelijke’ huisjes bleken ze overal te staan. Op de meest rare, mooie en humoristische plekken.

De foto’s die Benschop maakte, publiceerde hij op een persoonlijke blog dat door een selectief groepje mensen werd gevolgd. Toen dankzij die site ook collega-fotograaf Andreas Terlaak met het virus was besmet, besloten ze samen het project groot aan te pakken. Deze maand werd hun site gelanceerd: www. toiletlandschap.nl

Wat de ‘toiletlandschappen’ volgens Terlaak zo uniek maken, is dat ze altijd van tijdelijke aard zijn. „Als een van ons er een ziet staan, is het maar te hopen dat we een camera bij ons hebben, want een paar uur later kan het benauwde stinkhokje alweer opgepakt en verplaatst zijn.”

Deze serie is puur bedoeld als entertainment, voor de kijker én de fotografen. Hoewel de fotografen hopen dat mensen geprikkeld worden om ‘lelijke’ voorwerpen op straat anders te bekijken. „Lelijkheid zit niet in de voorwerpen. Schoonheid zit in de manier van kijken.”

Hoelang ze doorgaan, weten ze nog niet. Terlaak: „Misschien wel tot we 365 foto’s hebben verzameld om een mooie toilet(scheur)kalender te maken.”