Woonhuis van cultschrijver J.G. Ballard te koop

Het woonhuis van de Britse cultauteur J.G. Ballard (1930-2009) in Shepperton, dat al tijdens zijn leven een literair bedevaartsoord was, staat sinds kort te koop, zo meldt The Independent.

Tot Ballards bekendste werk behoren onder meer zijn romans Crash (1973) en het verfilmdeEmpire of the Sun (1984), gebaseerd op zijn eigen jeugd in een Japans krijgsgevangenkamp. Een jaar voordat de schrijver aan kanker overleed, publiceerde hij zijn memoires Miracles of Life. In datzelfde jaar plaatste The Times Ballard (voluit James Graham) op de lijst met invloedrijkste schrijvers sinds 1945.
Het adres aan Old Charlton Road is niet alleen het huis waar Ballard, na de voortijdige dood van zijn echtgenote (in 1964) zijn drie kinderen opvoedde. Het is ook het huis waar hij zijn complete oeuvre schreef, te beginnen met de roman The Wind from Nowhere uit 1961. Ballard schreef dagelijks van tien tot een uur in de woonkamer, met de hand en met een gemiddelde productie van 1000 woorden per dag. Het huis, waar Ballard maar liefst 49 jaar woonde, groeide mettertijd uit tot een soort pelgrimsoord voor bewonderaars en collega-schrijvers, zoals Martin Amis en Iain Sinclair. Veel bezoekers die vertrouwd waren met de apocalyptische scènes uit Ballardswerk, waren verbaasd een aimabele man in een saaie buitenwijk aan te treffen.
Volgens de buren, zo meldt de krant, pleegde Ballard maar weinig onderhoud aan het huis. In de woorden van de makelaar kan de ‘ruime halfvrijstaande woning’ wel een opknapbeurt gebruiken.

 

    • Dirk Leyman / De Papieren Man