Wielerwetten

Ik vermoed wel eens dat de wielersport op de mindere momenten overeind gehouden wordt door gespeeld enthousiasme van de NOS-commentatoren. In de etappe van vandaag, waarschijnlijk de saaiste tot nu toe, was in het woordenboek van Dijkstra en Ducrot elk verschijnsel ‘onvoorstelbaar’ en ‘tegen alle wielerwetten in’. “Sen-sa-tioneel hoe deze kopgroep standhoudt”, schreeuwde Dijkstra uit, terwijl we Lars Boom al mismoedig zagen omkijken naar het naderende peloton.

Ik ben desondanks een liefhebber van de twee. Commentatoren hoeven geen encyclopediën met een microfoon te zijn, ze hoeven niet altijd de juiste renner te herkennen en niet elke ploegentactiek haarfijn uit de doeken te doen. Ze mogen zich hardop afvragen waarom iemand iets doet, zodat ik vanaf de bank naar een antwoord op die huiskamervraag kan gissen. Gezellig, eerder dan deskundig - maar dit was te doorzichtig.

De elfde etappe van vandaag was juist het gehoorzamen van vrijwel elke wielerwet. Een kopgroep kreeg de ruimte, de sprintersploegen gingen op tijd in de achtervolging en pakten ze terug. Cavendish won de massasprint. Aandoenlijk bijna, hoe de twee er toch een kandidaat voor het jaaroverzicht van probeerden te maken.

Morgen zal dat, gelukkig, niet nodig zijn. Morgen begint de Tour de France echt.

    • Peter Zantingh