Wie ontwikkelde de Kever?

De krant schrijft op 6 juli de ontwikkeling van de VW-Kever toe aan prof. ir. F. Porsche. Uit het boek Het ware verhaal van de Kever van P. Schilperoord blijkt dat deze ontwikkeling op naam zou moeten staan van ir. J. Ganz. In 1965 nam de Duitse overheid het initiatief om hem een hoge Duitse orde uit te reiken. „Het is in zijn capaciteit van hoofdredacteur van het tijdschrift Motor-Kritik in de periode 1928 -1934 dat de heer Ganz grote belangstelling had voor de ontwikkeling van een Duitse ‘Volkswagen’ en hij heeft, samen met andere ingenieurs, zoals prof. Porsche, een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van dit project. Door bovendien het idee voor achterin geplaatste motoren, ruggegraatchasis en pendelassen te promoten, heeft hij de Duitse auto-industrie buitengewoon vooruitgeholpen”. Deze erkenning was een rechtzetting voor al het leed dat Ganz door de nazi’s is aangedaan.

drs. L. F.M. van der Hoeven

Dongen