Welk land is hierna aan de beurt? België? Spanje?

België wordt al maanden genoemd. Zo lang het land politiek stuurloos blijft en de overheidsfinanciën niet aanpakt worden, zal de kritiek van kredietbeoordelaars aanhouden en blijft het land een doelwit.

Spanje is ook kwetsbaar. Het land zag de afgelopen dagen ook de rente op staatsobligaties oplopen. Het land kondigde al vroeg grote bezuinigingen en hervormingen aan. Ook de kwakkelende banksector ging op de schop. Die maatregelen gaven het land enige lucht. Aan het begin van de lente concludeerden veel economen dat Spanje was ontkoppeld en niet meer bij de probleemlanden hoorde. Maar de snelle rentestijgingen van de afgelopen dagen laten zien dat Spanje heel snel weer het mikpunt van de markten kan worden.

Spanje komt niet in gevaar omdat het nauwe economische banden met Italië of Griekenland onderhoudt, maar omdat de markten Spanje ook als zwak inschatten. Juist in deze irrationele reactie schuilt het grote gevaar van besmetting op de financiële markten.

Ook banken zullen deze week volop in de schijnwerpers staan. Vrijdag presenteert de Europese Bankautoriteit de resultaten van de stresstests.

Dan wordt duidelijk welke Europese banken een nieuwe economische crisis niet aankunnen.