Waarom ligt Italië onder vuur?

Het gerommel begon al in mei. Toen kreeg Italië er van kredietbeoordelaars S&P en Moody’s van langs. Ze toonden zich bezorgd over de lage economische groei en hoge schuld. De koersen van de Italiaanse banken daalden eind juni zo hard dat de handel werd stilgelegd. De ruzie van vorige week was de druppel. De Italiaanse minister van Financiën Tremonti wil 48 miljard euro bezuinigen. Dit leverde hem het verwijt van premier Berlusconi op dat hij alleen maar de markten wil behagen. Gisteren verliet Tremonti overhaast de vergadering van de Europese ministers van Financiën om zich te ontfermen over het bezuinigingspakket dat nog door het parlement goedgekeurd moet worden. Zijn snelle vertrek droeg bij aan het herstel van de beurzen en dalende rentes op staatsobligaties. Waar beleggers en analisten sceptisch zijn over Berlusconi, geniet Tremonti aanzien als een betrouwbare minister.