Vrijdenker Ron Paul aast op Witte Huis

U.S. Rep. Ron Paul (R-TX) speaks during the Republican Leadership Conference in New Orleans, Louisiana June 17, 2011. REUTERS/Sean Gardner (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
U.S. Rep. Ron Paul (R-TX) speaks during the Republican Leadership Conference in New Orleans, Louisiana June 17, 2011. REUTERS/Sean Gardner (UNITED STATES - Tags: POLITICS) REUTERS

Het Amerikaanse Congres verliest een kleurrijke vertegenwoordiger van de kleine maar steeds invloedrijkere libertijnse stroming binnen de Republikeinse partij. Ron Paul, sinds de jaren zeventig met tussenpozen ruim twintig jaar lid van het Huis van Afgevaardigden, geeft volgend jaar zijn zetel op. De archetype libertijn liet eerder al weten dat hij streeft naar een hoger doel: het Witte Huis.

„Groot nieuws”, schreef het 75-jarige Congreslid uit Texas gisteren op zijn Facebook-profiel. „Ik heb besloten dat ik me in 2012 niet herkiesbaar stel voor mijn zetel. Ik ga al mijn energie richten op het winnen van het presidentschap.”

De kans lijkt klein dat Paul de volgende president van de Verenigde Staten wordt. In de peilingen voor de voorverkiezingen van de Republikeinen weet hij niet te ontsnappen aan de middenmoot.

Maar het is nog vroeg en Paul heeft ervaring met campagnevoeren. Hij deed mee aan de race van 1988 als kandidaat voor de Libertijnse Partij, om daarna terug te keren naar de Republikeinen. In 2008 probeerde hij het nog een keer, maar toen werd John McCain gekozen tot presidentskandidaat van de partij.

Ook al wordt Paul geen president, dan nog is zijn invloed onmiskenbaar. Paul wordt beschouwd als de intellectuele grootvader van de Tea Party, de jonge beweging van conservatieve politici die streven naar een kleine overheid. De Republikeinse partij heeft een sprong naar rechts gemaakt en de ooit als excentriek beschouwde ideeën van vrijdenker Paul zijn salonfähig geworden.

Paul pleit al decennia voor een nachtwakersstaat. In het Amerika van Paul worden geen belastingen geïnd, hoeven burgers geen identiteitsbewijs te hebben, is alle wapenbezit legaal, evenals drugs. Dat vrouwen in Pauls ogen niet de vrijheid hebben om te kiezen voor een abortus, lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. Paul, opgeleid tot gynaecoloog, gelooft dat het leven ontspringt bij de verwekking. En zolang het zelf die vrijheid nog niet heeft, moet dat leven beschermd worden.

Het gedachtegoed van Paul blijft vertegenwoordigd in het Congres. Zijn zoon Rand (48) is in de Senaat een rijzende ster van de Tea Party. Hij heeft dezelfde libertijnse agenda als zijn vader. Rand Paul begon een lobbygroep tegen belastingen en pleit voor forse bezuinigingen.