Voorlopig laatste vlakke Tour-etappe en groene trui prooi voor Cavendish

Waar hij gisteren nog op macht werd afgetroefd door oud-teammaat Greipel, hier rechts in beeld, kwam Cavendish vandaag relatief comfortabel als eerste over de meet. Foto AP / Laurent Rebours

Mark Cavendish heeft vanmiddag de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Brit nam in de massaspurt revanche op de winnaar van gisteren, rivaal Andre Greipel, en nam ook de groene trui over van Philippe Gilbert. Lars Boom zat in een lange ontsnapping maar werd 2 km voor de meet ingehaald door het peloton.

De renners legden 167,5 kilometer af tussen Blaye-les-Mines en Lavaur. Lang bleef een kopgroep met daarin onder meer Lars Boom vooruit. Het peloton had in de regenachtige omstandigheden de grootste moeite om het gat dicht te rijden. Pas op 2 km voor de finish werd Boom als laatste vluchter ingerekend door de meute die werd aangevoerd door de sprintersploegen.

In de eindsprint won Cavendish met overmacht en boekte zo alweer zijn derde ritzege van deze Tour en zijn achttiende in totaal in ‘La Grande Boucle’. Thomas Voeckler behoudt de gele trui en Tourheld Johnny Hoogerland, die vandaag alweer kon lachen, de bolletjestrui. Morgen gaat het peloton het hooggebergte van de Pyreneeën in waar een berg van de 1e categorie en twee van de buitencategorie wachten. De aankomst is dan bergop.

De rituitslag:
1. Cavendish
2. Greipel
3. Farrar
4. Galimzjanov
5. Hagen
6. Feillu
7. Rojas
8. Turgot
9. Ventoso
10. Bonnet

    • Jules Seegers