Verkiezingen Egypte uitgesteld, bijna 600 ontslagen bij politie

De protesten beperken zich niet slechts tot Kairo, ook in Alexandrië gaan betogers de straat op. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

De militaire leiders van Egypte, de Opperste Raad der Strijdkrachten, hebben vandaag de parlementsverkiezingen uitgesteld. Deze zouden in september plaatsvinden, maar zijn nu met een maand of twee maanden uitgesteld. Dat meldde de Egyptische staatspersbureau.

Het uitstel van de verkiezingen is een tegemoetkoming aan een deel van de protestbeweging in het land dat had geëist dat de verkiezingen worden uitgesteld. Door het uitstel hebben nieuw gevormde politieke partijen meer tijd om zich voor te bereiden om zo beter de strijd te kunnen aangaan met partijen als de Moslimbroederschap.

Bijna zeshonderd hooggeplaatste politiemensen ontslagen

De Raad kondigde dinsdag al aan dat er een aantal regels wordt opgesteld voor het kiezen van de honderd parlementsleden die later dit jaar gaan werken aan een nieuwe grondwet. Met de nieuwe regels moet worden voorkomen dat bepaalde partijen hun stempel op het parlement en daarmee op de grondwet drukken.

In een ander gebaar naar de betogers heeft het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken vandaag bijna zeshonderd hooggeplaatste politiemensen de laan uitgestuurd. Dat meldde de Egyptische staatstelevisie. De ontslagen zijn onderdeel van een zuivering van de impopulaire politiemacht.

http://youtu.be/ALQD_dwY8IM

Zesde dag van protesten op Tahrir-plein

De actievoerders willen dat de politiemacht wordt gezuiverd van aanhangers van Mubarak en agenten die betrokken waren bij de dood van bijna negenhonderd demonstranten. Volgens de staatstelevisie worden 37 politiemensen aangeklaagd voor de moord op betogers. In totaal krijgen 587 politiemensen hun ontslag, van wie 505 generaal-majoors en 82 brigadiers.

Vijf maanden na de revolutie, die een eind maakte aan het regime van president Hosni Mubarak, zijn de betogers terug op het Tahrirplein. Ze zijn gefrustreerd dat de revolutie is stilgevallen. De protestbeweging, die geen echte leiders kent en onderling verdeeld is, heeft nog een aantal eisen, waaronder een snelle berechting van leden van het regime van Mubarak en politieagenten.

Veel betogers vrezen dat het doorvoeren van hervormingen stil is komen te liggen. Ze hebben kritiek op de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, die het land bestuurt. “De raad heeft bewezen dat hij samenwerkt met Mubarak”, aldus een van de betogers. “We willen een civiele raad, die is gekozen door de revolutionairen op het plein.”

    • Jules Seegers