Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Trainer Mario Been weg bij Feyenoord - 13 van 18 spelers zegden vertrouwen op

Feyenoord-aanvoerder Ron Vlaar (links) en technisch-directeur Martin van Geel. Beeld NOS

Dertien van achttien Feyenoord-spelers hebben dinsdagavond tijdens een spelersberaad over Mario Been het vertrouwen in de trainer opgezegd. Dat zei technisch directeur Martin van Geel zojuist tijdens de persconferentie naar aanleiding van het ontslag van Been bij de Rotterdamse club.

Been vond dat “verschrikkelijk”, hij was “kapot”, aldus Van Geel, die hem dinsdag inlichtte over de stemming.

“Er knakte iets bij hem. Hij heeft zijn spullen gepakt en is gegaan. Er was geen weg meer terug.” - Martin van Geel

Niet alle spelers uit de selectie stemden, zeiden Van Geel en aanvoerder Ron Vlaar tijdens de persconferentie in Ermelo, waar Feyenoord op trainingskamp is. De aanvoerder wilde zelf niet zeggen hoe hij gestemd had.


Een eerste ontmoeting van de spelersgroep, maandagavond, kwam voor de technische staf uit het niets. Volgens Vlaar begon dat beraad als bijeenkomst om regels op te stellen en tot een “ander conditioneel concept” te komen waarmee een rampseizoen als het afgelopen seizoen voorkomen moet worden. “In de loop van de avond merkte ik dat er tussen de regels door veel irritatie was.” Vlaar zegt de uitkomst van dat onderhoud van te voren niet te hebben verwacht. “Je hoort wel eens wat, maar maandag werd dat ineens allemaal heel concreet.”

Vlaar kreeg “hele duidelijke antwoorden” vanuit de groep over het vertrouwen in de trainer Mario Been. “Ik vond wel dat ik de verantwoordelijkheid moest nemen, met die wetenschap.” Toen heeft hij Martin van Geel ge-sms’t. Dinsdag kwam het in aanwezigheid van Van Geel tot een tweede beraad, waarop opnieuw gestemd is.

Van Geel zei tegen de Feyenoord-aanvoerder te hebben gezegd: ‘Doe het niet. Geef het nog een kans.’ Van Geel neemt dan ook “geen enkele” verantwoording voor het vertrek van Been. “Die ligt bij spelersgroep. (…) Hier zat Feyenoord niet op te wachten. Hele slechte zaak,” aldus Van Geel, die deze zomer is begonnen als technisch directeur. “De plannen en intenties met Feyenoord zijn fors gedwarsboomd.” Hij zei er “totaal niet achter te staan.”

Algemeen-directeur van Feyenoord Eric Gudde sprak van een “grote nederlaag”. Gudde, die leiding geeft aan een club in financieel zwaar weer, zegt dat er voor beide partijen een “fatsoenlijke financiële regeling” is getroffen, “waarbij Mario Been Feyenoord bijzonder tegemoet is gekomen.”