Van Aartsen: optreden ME tegen kunstenaars was goed

Bij een kunstenaarsprotest in Den Haag greep de ME hard in. Volgens burgemeester Van Aartsen was dat volkomen terecht.

Hij loopt nog altijd met een nekband, vanwege gekneusde nekwervels. Olof van Winden, directeur van het Haagse TodaysArt-festival, werd opgepakt bij de protesten tegen de cultuurbezuinigingen, ruim twee weken geleden in Den Haag. Hij zegt door de mobiele eenheid zeker zes keer met zijn hoofd hard tegen de grond te zijn geduwd. Behalve gekneusde wervels liep hij ook een hersenschudding op. Volgens de kunstenaars was de demonstratie vreedzaam. Veertien mensen werden gearresteerd.

De PvdA, GroenLinks, SP en Haagse Stadspartij in de gemeenteraad hebben over het politie-ingrijpen vragen gesteld aan burgemeester Van Aartsen. De vier linkse partijen stellen dat er „hard is geslagen door ME’ers, er zijn mensen uitgescholden en geïntimideerd”. Ze vinden dat de ME „niet proportioneel” heeft gehandeld.

Van Aartsen denkt daar anders over. Gisteren schreef hij in antwoord op de raadsvragen dat de politie de demonstranten „veelvuldig” heeft gewaarschuwd de Lange Poten te verlaten. „Herhaaldelijk is daaraan toegevoegd dat anders geweld zal worden gebruikt”, schrijft de burgemeester. Omdat de actie bleef doorgaan heeft de politie „enkele” aanhoudingen verricht.

Volgens Van Aartsen hielden de demonstranten zich niet aan de gemaakte afspraken. Zo bleek een „adequate ordedienst” bij de demonstranten te ontbreken. De manifestatie zou op het Malieveld plaatsvinden en daar ook worden afgesloten. Een „kleine delegatie” zou vervolgens op het Plein terecht kunnen. In plaats daarvan „trokken ongeorganiseerde groepen demonstranten (twee- à driehonderd man), ondanks oproepen van de organisator om niet naar het centrum te gaan, toch op naar het Plein”, schrijft Van Aartsen.

Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij ziet een „tendens” bij demonstraties in Den Haag. „Demonstreren is een grondrecht, maar hardhandig optreden van de ME lijkt de standaard geworden. Dat past niet bij de stad van vrede en recht.” Van Aartsen is het niet eens met die vaststelling. Volgens hem treedt de politie bij de demonstraties, die dagelijks in Den Haag plaatsvinden, slechts bij „hoge uitzondering” op, en de ME nog minder vaak.

Van Winden blijft erbij dat de politie veel te hard heeft opgetreden. Hij publiceerde foto’s en filmpjes van het ME-optreden op de site greetingsfromthehague.com. Te zien is onder meer hoe demonstranten klappen met de stok krijgen van ME’ers. Van Winden zegt ruim duizend reacties te hebben ontvangen. „Onder meer uit Kaïro en Athene. Mensen zeggen dat de politie daar pas ingrijpt als ze wordt uitgedaagd.”

Van Aartsen schrijft in zijn brief dat bij de demonstratie tegen de kunstbezuinigingen van „geweldsescalatie” geen sprake was.

    • Brian van der Bol