Ultrarechts in Rusland: levenslang

Een rechtbank in Moskou heeft gisteren vijf leden van een ultrarechtse beweging veroordeeld tot levenslange celstraffen voor de moord op 27 personen, voornamelijk moslims uit de islamitische Kaukasus en de voormalige Sovjetrepublieken van Centraal-Azië. Acht andere leden van de groep kregen celstraffen van 8 tot 25 jaar opgelegd.

De uitspraak is opmerkelijk omdat racistisch gemotiveerde moorden in Rusland zelden tot hoge straffen leiden. Neonationalistische groeperingen hebben recentelijk aan invloed gewonnen in Rusland. Tot voor kort kreeg een aantal van hen zelfs openlijk steun van het Kremlin.

In december vorig jaar kwam het echter tot grootschalige gevechten tussen Kaukasische moslims en gewone Russen in Moskou. Het Kremlin zag zich toen geconfronteerd met een opstandige massa die het niet meer kon controleren. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen. Het Kremlin wil in de aanloop daarnaar onrust zo veel mogelijk voorkomen.

De Russen die nu zijn veroordeeld zijn lid van de ultranationalistische groep Nationalistische Socialistische Samenleving. Die groep werd in februari verboden en heeft een rood-zwarte swastika als logo. Tijdens het proces maakten de verdachten grapjes en probeerden ze gehandboeid de Hitlergroet te brengen.

In Rusland leven zo’n 20 miljoen moslims, eenzevende van de bevolking. Het zijn vooral Kaukasiërs en Centraal-Aziaten die slecht betaalde werk verrichten. Racisme en geweld tegen hen is wijdverbreid. (Reuters)