Uitgelicht

(FILES) This file photo released on March 21, 1990 in Bucharest by Romanian news agency Rompres shows the body of the ousted Romania communist party's general secretary and President Nicolae Ceaucescu, reportedly the last photograph made of Romanian dictator immediately after his execution 25 December 1989 in Bucharest. DNA tests confirm that a body exhumed from a Bucharest cemetery in July is that of the communist-era dictator Nicolae Ceausescu, a senior pathologist told Mediafax on November 3, 2010. AFP PHOTO/ROMPRES AFP

Film

In Her Shoes (Curtis Hanson, 2005, VS). Verfilming van gelijknamige roman van Jennifer Weiner. Twee zussen die niets met elkaar gemeen hebben behalve hun schoenmaat, leren dat familiebanden uiteindelijk toch niet door te snijden zijn. Voeg daar nog wat melodramatische elementen aan toe, zoals dyslexie, de zelfmoord van hun moeder, een afschuwelijke stiefmoeder en een vergeten oma, en je krijgt een idee wat voor soort route de film gaat nemen. Dat je uiteindelijk toch min of meer wordt verleid, komt door de uitstekende rollen van Toni Collette (zus Rose), Cameron Diaz (zus Maggie) en Shirley MacLaine (oma Ella). RTL 5, 20.30-23.05u.

Copycat (Jon Amiel, 1995, VS). Zoveelste thriller over de psyche van de seriemoordenaar. Politie-inspecteur Holly Hunter raadpleegt criminologe Sigourney Weaver bij opsporing van seriemoordenaar die historische voorgangers pleegt te imiteren. RTL 8, 20.30-23.00u.

MacArthur (Joseph Sargent, 1977, VS). Grootscheepse en historisch min of meer verantwoorde film over het doen en laten van de omstreden Amerikaanse generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog. Met Gregory Peck in de titelrol. Inclusief de befaamde afscheidsspeech: Old soldiers never die, they just fade away. RTL 7, 22.00-00.30u.

Informatief

The Culture Show. Registratie van het Manchester International Festival (30 juni-17 juli), een achttiendaags festival met kunst, cultuur en theater door de hele stad. Andrew Graham-Dixon presenteert onder andere nieuwe stukken van Victoria Wood and Johnny Vegas, en muziek van Björk, die het festival opende. BBC 2, 20.00-21.00u.

Levy. Slot van tweeluik waarin verslaggever Levy de bonuscultuur onderzoekt. Wat doet het verstrekken van bonussen met het bedrijfsleven? Ned. 2, 21.25-22.00u.

Ganja Queen. Documentaire uit 2007 over het proces tegen de Australische Schapelle Corby, die in 2004 werd opgepakt op het vliegveld van Bali: in haar reistas werd vier kilo cannabis gevonden (ganja in het sanskriet) in haar bagage. Het proces tegen Corby (1977) is nog gaande. In het ergste geval krijgt ze de doodstraf. Ze ontkent schuld. Canvas, 22.30-00.00u.

Import: Iedereen blank in Barking. Barking, een stadje ten oosten van Londen, was ooit het bastion van blanke arbeiders. Maar dat zijn lang vervlogen tijden waar sommige bewoners nostalgisch naar terug verlangen. Filmmaker Marc Isaacs observeerde met gevoel voor humor en compassie de nieuwe multiculturele samenleving in Barking. Vijf hoofdpersonen met verschillende etnische achtergronden worden geportretteerd. Herhaling uit 2009. Ned. 2, 23.35-00.50u.

Amusement

De kleine waarheid. Herhaling van de populaire dramaserie De kleine waarheid uit de jaren 70, waarin Willeke Alberti debuteerde. Alberti speelt de burgermansdochter Marleen Spaargaren, die zich in het begin van de twintigste eeuw aan haar milieu probeert te ontworstelen. De serie brak destijds alle records, met zes miljoen televisiekijkers, en werd in een gerestaureerde versie in 2006 opnieuw uitgezonden. Gebaseerd op de trilogie van Jan Mens (Marleen, Het heldere uur en Het kleine verschil) uit de jaren 60. Ned. 2, 17.40-18.35u.

Modern family. RTL 5 herhaalt dagelijks het eerste seizoen van deze Amerikaanse comedyserie, die in een documentaireachtige stijl de belevenissen van pater familias Ed O’Neill, zijn kinderen en hun gezinnen volgt. Met drie Emmy’s bekroond. RTL 5, 20.00-20.30u.

Inspector Aurelio Zen. Driedelige Britse detectiveserie gebaseerd op de boeken van Michael Dibdin. Rufus Sewell speelt een Italiaanse inspecteur die in deze slotaflevering een gekidnapte rijke industrieel probeert te bevrijden. Diens familie werkt niet erg mee. Ned.1, 21.30-23.05u.

Radio

Componist van de week. Over de persoon Jan Dismas Zelenka (1679-1745) is vrijwel niets bekend: in de negentiende eeuw merkte een musicoloog op dat tijdgenoten hem beschouwden als „een gereserveerde, bijgelovige katholiek, maar ook een respectabele, stille, eenvoudige man”. Bekend is wel dat hij Johann Sebastian Bach persoonlijk kende. Bach rekende hem tot de belangrijkste componisten van zijn tijd. Radio 4, 19.30-20.02u.

De avonden - Zomeravonden. Derde deel van een 15-delige zomerserie waarin kopstukken uit de culturele wereld twee uur lang worden geïnterviewd. Vandaag praat Wim Noordhoek met schrijver Frans Thomése over diens boek Grillroom Jeruzalem, over de reis van een schrijversdelegatie (Thomése, Antoine Bodar, Rosita Steenbeek en Jan Siebelink) door Israël en de bezette gebieden. Zie ook de recensie die in de bijlage Boeken verscheen op 23 juni. Radio 6, 21.02-23.02u.