Snobby afrekening met Sarkozy faalt

La conquête. Regie: Xavier Durringer. Met: Denis Podalydès.In: 12 bioscopen. **

Treffend, een film over de Franse president Sarkozy die meer opgeklopte hoepla dan inhoud blijkt te bevatten. Elke politicus krijgt de biopic die hij verdient.

La conquête bracht in Cannes de tongen in beweging. De Franse president zou de film over zijn verkiezingscampagne in 2007, alsmede over de crisis waarin zijn huwelijk toen verkeerde, zelfs hebben willen verbieden. Maar Sarkozy komt er helemaal niet zo slecht af. Minder slecht in ieder geval dan de zelfingenomen president Chirac (Bernard Le Coq) en zijn voornaamste rivaal, de aalgladde premier Villepin (Samuel Labarthe); hier vooral een achterbakse snob. Good guys zijn er niet in deze film die het anti-politieke sentiment alleen maar stimuleert.

Ook Sarkozy is geen interessant filmpersonage. Politieke ambitie op zo’n epische schaal als Sarkozy (Denis Podalydès) hier tentoonspreidt, is een vorm van ernstige bewustzijnsvernauwing. Alles draait om het winnen van de macht. Zo zal het ongetwijfeld zijn geweest, maar verrassend, boeiend, of zelfs maar interessant, is het niet. Cécilia Sarkozy (Florence Pernel) blijft een groot raadsel. Nicolas Sarkozy is vooral een plat, banaal personage; een man van het volk die meer opheeft met rocker Johnny Hallyday dan met Voltaire. Veel Fransen kijken daarom op hem neer. Dat snobisme slaat ook neer in de film. Maar dat pakt verkeerd uit.

Als we zien hoe Sarkozy zijn politieke lunches gebruikt om stevig zijn maag te vullen – in plaats van om te konkelen – is hij sympathieker dan zijn tafelgenoot, de overdreven gecultiveerde Villepin. Sarkozy slaat een glas wijn af; hij jogt liever waar de camera’s bij zijn. Vele Amerikaanse presidenten gingen hem voor. Hoe ordinair, lijken de filmmakers te hebben gedacht. Maar dat maakt hem juist aantrekkelijker dan de uitgebluste politieke klasse die ‘Le Petit’ energiek uitdaagt. De kijker kiest in zo’n situatie altijd voor de buitenstaander. Die misrekening is voor de film fataal.