Smartphone voor ambtenaar

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns, links en reacties op nrc.nl/jong.

Smartphones moeten niet alleen voor de burger blijven, maar ook voor de ambtenaar.

De hele wereld heeft inmiddels een smartphone of zou er eentje willen. Een smartphone is handig, snel en efficiënt. Waarom zouden we deze handigheden alleen voor onszelf als burger houden terwijl we dit ook kunnen delen met bijvoorbeeld ambtenaren? Kunnen zij niks leren van deze snelheid en er slim gebruik van maken?

Eerder poogden andere overheidsdiensten, zoals de politie, al te twitteren om in contact te komen met de burger en de wereld om hen heen. Waarom doen ambtenaren dit niet?

Een voorbeeld: politiediensten klagen al jaren over de hoeveelheid tijd die zij dagelijks achter hun computer zitten. Ik weet zeker dat deze tijd makkelijk en snel gereduceerd kan worden door het gebruik van smartphones. Onderweg kun je namelijk ook snel je mail afhandelen of misschien zelfs processen-verbaal uitschrijven (ontwerp een politie-app!). Een mooi voorbeeld is de Britse politie, waar agenten dankzij het gebruik van smartphones dagelijks een half uur tot een uur langer bezig kunnen zijn met de kern van hun beroep: surveilleren.

Ook andere ambtenaren zouden gebruik kunnen maken van smartphones. De zorg (digitaal overleggen over patiënten), het onderwijs (real time rapportages geven) maar ook in ‘normale’ kantoorbanen kan veel tijd bespaard worden. Typ, bel en blader onderweg!

Ben ik nou zo optimistisch of blijft Nederland akelig haken in seen soort muizenval der voorruitgang? Het internet gaat snel, ga met die snelheid mee!

Rutger de Quay