Rellen en gewonden na protestantse parades in Belfast

De oproerpolitie greep gisteravond en vannacht verschillende keren in bij rellen rond de Oranjemarsen in Belfast. Foto AFP / Stephen Wilson

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast hebben gisteravond en vannacht rellen plaatsgevonden nadat protestanten in Noord-Ierland gisteren hun jaarlijkse Oranjemarsen hielden. De ongeregeldheden waren echter minder ernstig dan verwacht.

Omdat het in de nacht van maandag op dinsdag al heel onrustig was in Belfast en 22 politieagenten gewond raakten, werd gevreesd dat er nog grootschaliger rellen zouden uitbreken na afloop van de Oranjemarsen van gisteren, de jaarlijkse parades van protestanten waarin ze een grote overwinning op de katholieken uit 1690 herdenken.

Grote chaos en grootschalig geweld bleven echter uit. Wel moest de politie van Belfast in de voornamelijk katholieke wijk Ardoyne ingrijpen toen ongeveer tweehonderd katholieken probeerden de confrontatie te zoeken met deelnemers aan de Oranjemarsen. Agenten werden met flessen en brandbommen bekogeld, waarna de politie de katholieke relschoppers met rubberkogels en een waterkanon verjoeg. Ook gingen twee auto’s in vlammen op en raakten een paar agenten gewond.

In totaal werden in heel Noord-Ierland gisteren zo’n 500 Oranjemarsen gehouden. Het merendeel ervan verliep vreedzaam, hoewel de politie ook melding maakte van rellen in Londonderry, Newry en Armagh. De rellen van de afgelopen weken zijn de ergste onlusten tussen katholieken en protestanten in tien jaar.

    • Pim van den Dool