Rabobank schrapt komende jaren ruim 1200 banen

Rabobank schrapt in 2012 en 2013 ruim 1200 banen om 219 miljoen euro te kunnen besparen. Dat bevestigt een woordvoerder van de bank vanochtend in De Telegraaf.

De ondernemingsraad van de bank buigt zich op dit moment over het voorstel voor het schrappen van de banen. In september wordt het voorstel verder binnen de bank besproken en later dit najaar moet het dan verder uitgewerkt worden. De bank sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Volgens een woordvoerder is er geen directe aanleiding voor de reorganisatie, maar komen de maatregelen voort uit een periodiek onderzoek naar de werkwijze van de bank. Daaruit bleek dat er nog “efficiënter” gewerkt kan worden.

Op het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht worden 376 van de 6400 banen geschrapt. Verder wil de bank 854 banen schrappen door de inhuur van externen drastisch in te perken.

FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen wist dat er reorganisatieplannen aan zaten te komen, maar het aantal arbeidsplaatsen dat zal verdwijnen noemt hij vanmiddag in NRC Handelsblad “schrikken”. In Nederland werken bijna 44.000 mensen bij Rabobank. Op het hoofdkantoor werken rond de 6.600 mensen. Volgens Veenhuizen gaat het heel goed met Rabobank, maar wil de bank met deze kostenbesparing “op het kostenniveau” van concurrenten komen.