Rabobank gaat banen schrappen

De Rabobank schrapt de komende twee jaar circa 1.230 banen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten. Een woordvoerder van Rabobank heeft vanmorgen de reorganisatieplannen bevestigd.

Rabobank wil met de reorganisatie 219 miljoen euro besparen. Volgens een woordvoerder is er geen directe aanleiding voor de reorganisatie, maar komen de maatregelen voort uit een periodiek onderzoek naar de werkwijze van de bank. Daaruit bleek dat er nog „efficiënter” gewerkt kan worden, aldus de woordvoerder. In totaal zullen er 376 vaste banen en 854 plekken voor externe medewerkers verdwijnen op het hoofdkantoor van de bank in Utrecht.

Rabobank kwam van de Nederlandse banken het beste uit de crisis tevoorschijn. Vorig jaar maakte de bank een winst van 2,8 miljard euro, een stijging van 26 procent in vergelijking met 2009.

De reorganisatieplannen worden in de loop van dit jaar verder uitgewerkt. Het is nog niet bekend op welke afdelingen de meeste banen zullen worden geschrapt. De woordvoerder zegt dat zoveel mogelijk geprobeerd zal worden om met natuurlijk verloop banen te laten verdwijnen.

FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen wist dat er reorganisatieplannen aan zaten te komen, maar het aantal arbeidsplaatsen dat zal verdwijnen noemt hij „schrikken”. In Nederland werken bijna 44.000 mensen bij Rabobank. Op het hoofdkantoor werken rond de 6.600 mensen. Volgens Veenhuizen gaat het heel goed met Rabobank, maar wil de bank met deze kostenbesparing „op het kostenniveau” van concurrenten komen.