Raad van State: gemeenten mogen geen blowverbod afkondigen

Amsterdam mag geen blowverbod instellen in bepaalde gebieden om overlast gemakkelijker te kunnen bestrijden. Dat oordeelt de Raad van State vandaag. Zo’n verbod is in strijd met de Opiumwet.

Het is in Nederland verboden om softdrugs te hebben, al wordt het wel gedoogd. Iets wat al verboden is, kan niet nog eens door de gemeente worden verboden, oordeelt de Raad van State.

De uitspraak is waarschijnlijk een flinke domper voor een aantal bewoners van de Hemonystraat in de Amsterdamse wijk de Pijp. Zij hadden de gemeente gevraagd een blowverbod af te kondigen voor de kinderspeelplaats in hun straat. De gemeente oordeelde in mei 2009 echter dat het blowverbod in dit geval een te zwaar middel is en wees het verzoek af.

De bewoners tekenden bezwaar aan en kwamen uiteindelijk bij de Raad van State terecht. Dat deden ze waarschijnlijk in de hoop dat die de gemeente zou dwingen het blowverbod toch af te kondigen. Nu heeft de hoogste bestuursrechter echter besloten dat het verbod helemaal nergens mag worden toegepast.

De raad benadrukt dat er ook andere manieren zijn om overlast te bestrijden. Zo mag altijd worden opgetreden tegen mensen die de openbare orde verstoren en daarvoor hoeven ze niet onder invloed van drugs te zijn. Maar het is gemakkelijker iemand te betrappen op het bij zich hebben van drugs dan op het verstoren van de openbare orde.