Partywithalocal.com

Niet lullen, maar poetsen. Dat is het credo van het Startup Weekend. 54 uur lang kruipen 150 beginnende ondernemers ergens in Amsterdam bij elkaar om nieuwe internetbedrijven te verzinnen en meteen te bouwen. Het stinkt er dan binnen no-time naar mannenzweet, oververhitte plastic laptops en Red Bull met bier. Toch ging ik vrijwillig langs. Niet om te bouwen, mijn hygiëne is me lief, maar om hun pitches te bekijken. De diversiteit was groot, van een sokkenbestelservice tot een app die mannen er constant aan herinnert hoe ze de vrouwen in hun leven moeten behandelen. Maar als ik een rode draad zou moeten aanwijzen, en die druk voel ik nu toch, ga ik voor reizen en toerisme. Zo had je Partywithalocal.com – de titel zegt het al – en TipnTrip, waar je eigen plattegronden mee kan maken. ‘Het is een harde markt’, zei een jurylid telkens na afloop van een pitch over toerisme. Ongetwijfeld. Want je kan op vakantie al je digitale behoeftes botvieren.

Voorbeeld: Je boekt een kamer bij een local via AirBnB.com, vindt een betaalbare privéjet via Socialflights.com en stuurt beide boekingen door naar Tripit.com, dat automatisch reisgidjes voor jou en je reisgenoten maakt. Via Dopplr.com laat je weten wanneer je komt, zodat de stad zich kan voorbereiden op je komst. Je koopt een stappenteller met GPS-tracking, zodat je precies kan zien waar je geweest bent, en maakt met Evernote een foto van het drankje dat je drinkt. Het programma slaat dan ook de GPS-locatie op, waardoor je op een kaart kan zien waar je van de geneugten genoten hebt. Uiteraard selecteer je restaurants en cafés uitsluitend via tips van locals in Foursquare en Yelp. Die vind je vervolgens via Offmaps, wat alle relevante kaarten offline beschikbaar maakt. Snap je de bewegwijzering niet? Richt je telefoon voorzien van de app Wordlens op het bord, en het wordt automatisch voor je vertaald. Mijd je de stad, en ga je liever mountainbiken? Zorg dan dat je op z’n minst de Contour HD helmcamera op hebt, zodat iedereen weet over wat voor gevaarlijke ravijnen je heen springt. Vergeet geen Droam-abonnement of draagbare wifi-router Mifi aan te schaffen, anders ga je failliet aan die belachelijke dataroamingkosten. En stuur je grootouders even een kaartje, wil je? Met Postino doe je dat gewoon vanaf je iPhone.

En op het Startup Weekend liepen dus mensen rond die dachten dat er plek was voor nóg een app in bovenstaand reisschema. ‘De markt is bijna verzadigd’, zei een ander jurylid dan. Maar daar trekt een echte internetondernemer zich natuurlijk niks van aan. Google was ook niet de eerste zoekmachine. Volgend jaar ‘party’ ik misschien wel met een ‘local’ en ‘tip’ ik al die ‘trips’ op m’n eigen kaart. Als die nieuwe ondernemers maar blijven poetsen.

Ernst-Jan Pfauth

    • Ernst-Jan Pfauth