Ook uitgekomen

Deep End. Regie: Jerzy Skolimowski. Met: Jane Asher, John Moulder-Brown In: 4 bioscopen.

Deep End van Jerzy Skolimowski werd alom bewonderd toen de film uitkwam in 1970, maar was daarna vele jaren niet meer te zien, door problemen met de rechten. Nu komt een kraakheldere, gerestaureerde versie opnieuw in de bioscoop van de film, die een zekere mythische status heeft. Teleurstelling ligt dan altijd op de loer, maar Deep End mag er nog steeds zijn. Aan de kapsels en de kleding is te zien dat de film veertig jaar oud is, maar de strakke, onsentimentele vertelstructuur is actueel; menig filmfestival zou nu nog zijn vingers aflikken bij een film als Deep End. Je kunt de film zien als uiting van het swingende Londen van de jaren zestig, al is de swing hier soms meer een dance macabre. De jonge badmeester Mike (John Moulder-Brown) krijgt te maken met de nieuwe seksuele vrijheden in het armoedig badhuis waar hij werkt; vooral door dames op leeftijd die zich op hem storten. Zijn vrijzinnige collega Susan (Jane Asher) blijft echter onbereikbaar. Zij ziet hem als niet meer dan een speelkameraard, maar het spel tussen de twee loopt steeds verder uit de hand. Skolimowski analyseert de verwarring van de oude en nieuwe seksuele moraal met precisie.