Obama: Assad verliest steeds meer gezag bij Syriërs

Obama en Clinton laten zich steeds kritischer uit over het regime van de Syrische president Assad. Foto Reuters / Jason Reed

De Syrische president Bashar al-Assad verliest in toenemende mate gezag bij de Syrische bevolking door het onaanvaardbare geweld dat hij blijft inzetten tegen zijn eigen burgers. Dat zei Obama gisteravond in een interview met tv-zender CBS.

De Amerikaanse president stelde in het interview dat Assad “kans na kans” heeft gemist om met een “geloofwaardige hervormingsagenda” te komen. Obama zei dat de Verenigde Staten de druk op het Syrische regime zullen blijven opvoeren om “daadwerkelijke verandering” in het land te brengen.

De VS stellen zich de afgelopen dagen steeds harder op in de richting van Assad. Nadat de Amerikaanse ambassadeur Robert Ford afgelopen vrijdag een grootschalige anti-regeringsbetoging in de stad Hama bezocht, bestormden aanhangers van Assad maandag de Amerikaanse ambassade in Damascus. Obama zei in het CBS-interview dat Amerika alles zal doen om de veiligheid van zijn ambassade te waarborgen.

Gisteravond liet het Witte Huis Weten al weten dat Assad steeds meer legitimiteit aan het verliezen is en geen onmisbare figuur is. The New York Times meldt op basis van regeringsbronnen dat Obama de komende dagen waarschijnlijk zal oproepen tot het vertrek van de Syrische president. Tot nu toe deinsde hij daarvoor terug omdat totaal onduidelijk is wie Assad zou moeten opvolgen.