Nederland beschouwt rebellenraad als vertegenwoordiger Libische volk

Het hoofd van de rebellenraad, Mustafa Abdel Jalil, begin juni op een persconferentie in Benghazi. Foto AFP / Gianluigi Guercia

Nederland, België en Luxemburg beschouwen de regeringsraad van de Libische opstandelingen in Benghazi als de legitieme vertegenwoordiger van de Libische bevolking. Dat maakte de Belgische minister van Buitenlandse Zaken vanochtend bekend in Brussel.

Update 19.51 uur: Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft NRC laten weten dat de term ‘erkennen’ onjuist gebruikt is. Officiële erkenning zou suggereren dat de regeringsraad het legitieme regime vormt. BuZa beschouwt de overgangsraad als legitieme gesprekspartner.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde tegenover NRC Handelsblad het besluit dat standhoudt “tot een vrij en democratisch Libië tot standkomt”. De bekendmaking kwam vlak voordat de ministers van de Beneluxlanden vanmiddag een ontmoeting hadden met vertegenwoordigers van de Libische opstandelingen in Brussel.

De beslissing van Nederland was opmerkelijk omdat minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal eerder nog kritisch was op andere EU-landen die de raad al wel hadden erkend. Rosenthal zei vorige maand nog dat de rebellenraad niet voldoende “representatief” is buiten het door de opstandelingen gecontroleerde gebied in Oost-Libië, omdat de raad “geen banden” zou hebben met andere delen van het land.

Frankrijk was in maart het eerste EU-land dat de rebellenraad als legitieme vertegenwoordiger van de Libiërs erkende. In de maanden daarna volgden onder meer Duitsland, Spanje, Italië, Turkije en Polen de Fransen. De Verenigde Staten hebben de raad nog niet erkend, maar zien de rebellen wel als gesprekspartner.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld