Nederland erkent Rebellenraad

De landen van de Benelux erkennen de Nationale Overgangsraad van Libië, het leiderschap van de rebellen, als de „legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk”. Dat zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van België, Nederland en Luxemburg vandaag overeengekomen in Brussel, waar zij een ontmoeting hadden met de tweede man van de raad, Mahmoud Jibril.

Volgens de woordvoerder van de Nederlandse minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is aan de erkenning de beperking verbonden dat zij geldt „tot een vrij en democratisch Libië tot standkomt”. Nederland stelde zich tot dusverre op het standpunt dat alleen staten in aanmerking komen voor diplomatieke erkenning, groeperingen niet.

Vorige maand nog leverde Rosen-thal kritiek op landen die de Overgangsraad erkenden, omdat ze dat buiten de Europese Unie om deden. De raad was volgens Rosenthal niet voldoende representatief buiten het door de rebellen gecontroleerde gebied in Oost-Libië, en zou geen banden hebben met andere delen van het land. De Nationale Overgangsraad werd opgericht kort na het uitbreken van de opstand tegen het regime van Gaddafi in Benghazi op 15 februari. Tal van landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië, hebben de raad inmiddels erkend als enige rechtmatige vertegenwoordiger van het Libische volk.

AWACS speelt hoofdrol in NAVO-operatie: pagina 10-11