Na terugtrekken Murdoch wil Cameron nu aandacht voor slachtoffers

Een activist bij het Britse parlementsgebouw met een Murdoch-masker houdt een pop vast die David Cameron moet voorstellen. Foto AP / Kirsty Wigglesworth

David Cameron zegt dat Rupert Murdochs afzien van een bod op BSkyB “het beste is voor het land”. De Britse premier hoopt nu gauw over te kunnen gaan tot de orde van de dag: het bijstaan van de slachtoffers van het afluisterschandaal en focussen op het openbaar- en politieonderzoek naar de zaak.

Cameron stelde vandaag Lord Justice Brian Leveson aan om het onderzoek naar het aftappen van telefoons en het omkopen van politiemensen door Britse journalisten te leiden. Leveson zei zo vlug mogelijk met zijn werk te willen beginnen. De politie neemt zo’n elfduizend documenten door en wil contact leggen met 3.700 mensen die hierin worden genoemd. Dat betekent dat het strafrechtelijk onderzoek nog maanden, of zelfs jaren, kan gaan duren.

Ed Miliband, leider van de Labour partij, reageerde opgetogen op het terugtrekken van de mediamagnaat en eigenaar van News Corporation Rupert Murdoch.

“Dit is een zege voor het volk dat ontzet is door de onthullingen van het afluisterschandaal en het onvermogen van News International om hiervoor verantwoordelijkheid te nemen.”

Miliband had zijn complete partij zover gekregen voor een motie te stemmen die Murdoch moest doen afhaken. De Australiër liet het zover niet komen toen hij zich realiseerde dat er geen enkele politieke steun was voor zijn overname. De verwachting is niet dat Murdochs News Corp later een hernieuwde poging zal doen. Britse analytici voorspellen hierdoor zware tijden voor de kranten die onder News International vallen.