Murdoch ziet af van bod op BSkyB - terugtrekking ‘verbazingwekkend’

News Corporation CEO Rupert Murdoch is driven away from his flat in central London July 13, 2011. The British parliament will unite on Wednesday to urge Rupert Murdoch to drop plans to further expand his media empire in a move unthinkable before a phone hacking scandal exploded just two weeks ago. REUTERS/Andrew Winning (BRITAIN - Tags: MEDIA BUSINESS CRIME LAW POLITICS SOCIETY)
News Corporation CEO Rupert Murdoch is driven away from his flat in central London July 13, 2011. The British parliament will unite on Wednesday to urge Rupert Murdoch to drop plans to further expand his media empire in a move unthinkable before a phone hacking scandal exploded just two weeks ago. REUTERS/Andrew Winning (BRITAIN - Tags: MEDIA BUSINESS CRIME LAW POLITICS SOCIETY) Rupert Murdoch (rechts) bij het verlaten van zijn appartement in het centrum van Londen, vandaag. Foto Reuters/Andrew Winning

Mediamagnaat en eigenaar van News Corporation Rupert Murdoch ziet onder druk van het afluisterschandaal bij de krant News of the World af van een omstreden bod op de Engelse televisiemaatschappij BSkyB. Dat heeft News Corp. vanmiddag bekendgemaakt.

News Corp. blijft wel voor 39 procent aandeelhouder van BSkyB. Topman Chase Carey noemde in een verklaring de voorgenomen overname “in dit klimaat” te moeilijk:

“We believed that the proposed acquisition of BSkyB by News Corporation would benefit both companies but it has become clear that it is too difficult to progress in this climate. News Corporation remains a committed long-term shareholder in BSkyB. We are proud of the success it has achieved and our contribution to it.”

Premier Cameron zei eerder vandaag in het Britse parlement dat Rupert Murdoch zich niet zou moeten bezighouden met het overnemen van BSkyB maar veeleer met het opruimen van de “rommel” die hij heeft gecreëerd. Vandaag zou het Britse parlement stemmen over een motie waarin Murdoch gevraagd zou worden af te zien van het bod.

Onze correspondent Titia Ketelaar in Londen noemt het nieuws ‘verbazingwekkend’.

“De geplande overname van BSkyB was bedoeld om de toekomst van News Corporation veilig te stellen en die zit volgens Murdoch in satelliettelevisie. Dit is ontzettend onverwacht. Je kan het zelfs verbazingwekkend noemen. Het ziet er naar uit dat Murdoch vanmiddag naar het debat heeft gekeken en heeft ontdekt dat hij geen enkele politieke steun heeft. Hij kiest waarschijnlijk eieren voor zijn geld. Wel heeft hij natuurlijk nog 39% van de aandelen, dus hij is niet helemaal uit BSkyB.”

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Verbazingwekkend, overname was bedoeld om News Corp meer in satelliettv te laten doen - wat nu? Terug naar de kranten?